luni, mai 25, 2009

Dovlecarii la HotNews

Cu totii stiti despre clubul de dezbateri Pache din cadrul CNMV si despre ce se intampla acolo. Ceea ce nu stiti este faptul ca doi dintre membrii acestui club, Andrei Petre si Flavia Soare, au dat un interviu pentru HotNews.ro in cadrul emisiunii Discutia de luni. Ce au facut? Au discutat despre politica, alegeri, candidati, Elena Basescu, Mircea Badea si altii. Cum s-au descurcat? Ramane la latitudinea voastra daca ii criticati sau, din contra, ii felicitari.

Emisiunea aici.

marți, mai 19, 2009

Erepublik –The New World

Poate unora dintre voi, titlul articolului nu le spune absolut nimic, iar daca v-as spune ca eRepublik este considerat primul joc MMOSSG, adica Massively Multiplayer Online Social Strategy Game, v-as zapaci si mai mult. Probabil ca va uitati crucis si mai cititi inca odata ce fel de joc, ca poate nu ati citit bine. Pentru a va lamuri, am sa-i las pe impatimitii acestui joc sa va explice mai bine cum stau lucrurile.

Liviu Ivan: Asa cum ii spune si numele, Erepublik este o noua lume, o lume in care poti fi cine vrei, o lume in care poti obtine respectul celorlalti si in care vei ajunge sa respecti oameni pe care stii ca nu-i vei vedea niciodata. Erepublik e o lume in care iti poti face o sumedenie de prieteni (nu va ganditi la hi5, facebook, myspace, pentru ca nu exista nici cea mai mica legatura cu asta). In aceasta lume te vei bucura de compania a peste 13.000 de romani dar si alte nationalitati, americanii, cu un numar de 22.000 de locuitori ai acestei lumi virtuale, reprezinta cel mai numeros popor.

Totusi, in ciuda numeroaselor aspecte sociale, Erepublik ramane un joc. Este browser-based deci nu va trebui sa downloadati absolut nimic ca sa puteti sa-l jucati. Tot ce trebuie sa faceti este sa va inscrieti pe site si sa asteptati mailul de confirmare. Dupa asta va puteti considera un mandru cetatean al noii lumi.

Odata intrati in joc, e alegerea voastra cat timp veti dedica Noii Lumi. Va avertizez de pe-acum ca primele zile sunt cele mai plictisitoare si ca majoritatea oamenilor se lasa de joc in primele zile, dar cei ce vor rezista acestei perioade vor continua sa joace la nesfarsit. In scopul pastrarii romanilor in joc au fost infiintate diferite proiecte precum PNJ (nu va speriati, nu e numele unui partid) – Proiectul Jucatorilor Noi. Aici veti gasi oameni dispusi sa va ajute odata ce ati intrat in joc.

Mai multe nu va voi spune, ramane la latitudinea voastra sa cunoasteti Noua Lume, sa descoperiti urmarile unui gigant razboi al Romaniei ai carei dusmani sunt Ungaria si Indonezia.

Pe mine ma puteti gasi in joc cu acelasi nume ca si in viata de zi cu zi aici.
Mai jos aveti cateva linkuri sugestive pentru joc:
http://www.erepublik.com/en/press_details
http://wiki.erepublik.com/index.php/Main_Page
http://blog.erepublik.com/
http://www.ecetateni.com/


Kante: eRepublik este un simulator economic, social si militar care iti ofera posibilitati aproape la fel ca si in viata reala: poti munci la o firma si poti primi o remuneratie pe care o poti folosi achizitionand arme, mancare sau case. Daca ai talent jurnalistic iti poti deschide propriul ziar, daca esti un antreprenor iscusit iti poti crea o firma de succes in diferite domenii, daca vrei o cariera militara poti porni la razboi contra tarilor inamice ca cetatean al eRomaniei si daca iti doresti o cariera politica te poti inscrie intr-un partid sa candidezi la un post in Congresul National sau chiar la presedentia tarii.

Dat fiind faptul ca este un MMOSSG, creeat de romanul George Lemnaru si ca a reusit intr-un singur an sa stranga zeci de mii de jucatori de pe intreg mapamondul, cred ca merita si atentia noastra, a elevilor din CNMV.

Astfel, ne-am bucura daca v-ati alatura romanilor din eRepublik pentru a putea face fata cotropitorilor.

eRepublik este singurul joc de acest tip care se poate juca direct de pe browser. Nu necesita mai mult de 5 minute pe zi, doar cateva clickuri pe “work”, “train” si “fight” sunt de ajuns.
Joc eRepublik cam de 5 saptamani, nu sunt foarte vechi insa il gasesc foarte interesant deoarece este inedit prin faptul ca are acea baza reala a impartirii geopolitice a lumii, lupta fiind data atat pentru resurse cat si pentru teritorii.Totodata imi place ca nu necesita mult timp(minim 3-4minute, mai mult daca vrei sa te informezi despre ceea ce se intampla in restul eRepublik-ii) si ca ai o multime de oprtunitati pe care alte jocuri de acest tip nu le ofera.


Andrei Stelea: De eRepublik am aflat anul trecut, undeva prin mai, cand jocul era inca in faza de dezvoltare si multe din facilitatile de azi nu erau disponibile. Dupa cateva zile, am reusit sa imi fac cont si de atunci joc pana in ziua de azi.

Ceea ce m-a atras la acest simulator a fost realismul cu care elemente din viata de zi cu zi sunt transpuse in joc. Practic, ajungi sa traiesti o noua viata, virtuala, actiunile pe care le poti realiza cu personajul tau fiind aproape nelimitate, de la procurarea hranei zilnice pana la a fi mogul media[detinator a mai multor sectiuni din mass-media] sau conducatorul Romaniei in razboaiele contra dusmanilor virtuali.

eRepublik nu e doar un joc, ci un simulator care te poate invata sa iti administrezi banii si resursele, cum sa conduci o firma, cum sa te comporti cu angajatii, ce e concurenta sau cum sa conduci un partid politic, toate acestea fiind doar unele dintre posibilitatile oferite.

Un alt aspect care m-a atras la eRepublik este comunitatea reala formata in jurul simulatorului. La o perioada stabilita, oamenii din spatele cetatilor virtuale din eRepublik se intalnesc si pe langa viitoarele strategii ale Romaniei, creeaza adevarate prietenii.

Va recomand sa jucati cu mare grija, provoaca dependenta!


Bryan: Am aflat de eRepublik cu ajutorul YM-ului si joc de aproape 10 luni. Partea frumoasa si cea mai utila a jocului este ca, in mod normal, nu iti ocupa mai mult de 5 minute din timpul liber.

De ce ar trebui sa jucati?
Oamenii care au ceva timp de investit in jocul asta se pot implica in activitati politice, militare sau sociale. Pot lansa proiecte, isi pot expune ideile cu privire la aceste domenii. Urmarind situatia de pe piete, de pe campurile de lupta sau din sistemul politic pot deveni reporteri buni si pot contribui cu adevarat la construirea unei noi lumi, asa cum si-ar dori ei sa fie. Dar mai presus de toate, pot invata sa faca parte dintr-o comunitate, sa accepte alte opinii si moduri de viata sau sa le combata. Pot sta pana dimineata pe chaturi, chiar se pot intalni fata in fata cu alti cetateni. E o alta lume, care, daca te prinde, poate crea dependenta.


Dragos 10H: Am aflat de joc de pe un forum. Am vazut un topic numit eRepublik si am zis sa vad ce e. La inceput, nu prea ai ce face, decat sa muncesti, sa te antrenezi si bineinteles sa-ti cumperi mancare. Imi place ca am intalnit multa lume, e o oportunitate buna de a socializa. Chiar se fac lunar meeting-uri in Bucuresti cu cei din eRepublik. La 2 dintre ele am luat si eu parte. Ne strangem cati putem si vorbim despre joc, faze amuzante, strategii de razboi, ce s-a mai scris prin mass-media, doar despre eRepublik. Rar schimbam registrul. Desi pare un subiect mic, gasesti ce sa vorbesti despre el. Pe mine m-a atras partea economica, dar si cea militara. In eRepublik iti poti face firma, poti lupta [eu fac parte din organizatia militara Soimii Patriei] sau, a 3-a varianta, cariera politica. Poti sa iti faci partid, sa candidezi la congres, sau chiar la presedintie. In concluzie, merita sa jucati!


Speram ca v-am convins ca merita macar sa aruncati o privire asupra acestui joc si poate, cine stie, ajunge sa va placa si va integrati in gasca jucatorilor de eRepublik din Mihai Viteazul. Celor carora le-am starnit curiozitatea le lasam si link-ul pe care isi pot face cont. Daca mai sunt si alte pareri, pozitive sau negative, in privinta acestui fenomen care ia amploare mai ales in randul tinerilor, va invitam sa ni le comunicati prin intermediul comentariilor. Multumim anticipat!

duminică, mai 17, 2009

Parlamentul Tinerilor din Sectorul 2

Dupa cum stiti cu totii, vineri au avut loc alegerile pentru Parlamentul Tinerilor din Sectorul 2.Mare,mare imbulzeala la sectia de votare,multi elevi de a IX-a cat si de a X-a au venit sa isi sustina candidatii preferati si sa le ofere votul de incredere.
Au fost 20 de candidati si fiecare dintre ei si-a organizat in perioada 4-14 mai o campanie de promovare a ideilor si proiectelor pe care vor sa le propuna in parlament,sau cel putin asa ar fi trebuit.Fiecare elev care a votat a avut sansa de a vota 3 preferati,asa incat 3 dintre cei 20 de candidati trebuiau sa mearga mai departe.
Urnele de votare au fost deschise intre orele 10 jumate si 17, intre aceste ore inregistrandu-se si mici incidente.Desi ar fi trebuit sa intre cate 5 elevi,maxim 6,in sectia de votare,la un moment dat,s-a format imbulzeala datorata faptului ca elevii de la 10D au venit,toata clasa,deodata,sa voteze.
Incidentul nu s-a soldat cu victime,in cazul nostru,cu voturi duble,adica nicio persoana nu a votat de mai multe ori.Desi inaintea intrarii in cabina de vot,toti votantii au fost anuntati sa nu voteze nici mai mult nici mai putin de 3 candidati,au existat si persoane capoase,care au votat ori 2 candidati,ori 4, ca urmare,votul lor a fost anulat.


Si in final,cei care ne vor reprezenta in Parlamentul Tinerilor din Sectorul 2,cei care au obtinut cele mai multe voturi si cei care si-au organizat cele mai bune campanii,sunt: Dobre Alexandra 10J(90 de voturi), Iosif Dan Andrei 10D(71 de voturi) si Rondelli Ana-Maria 10H(70 de voturi).Felicitari tuturor candidatilor!

joi, mai 14, 2009

Eu cu cine votez?

Da, e intrebarea pe care o tot aud de cateva zile prin liceu. Cu cine, sau, mai bine zis, pe cine votam, ne priveste pe fiecare in parte. Cei care vor sa isi exercite dreptul de vot maine, trebuie sa stie ca se voteaza de la orele 10 pana la 16, pe baza buletinului de identitate. Voturile care nu contin 3 candidati mentionati se vor anula.

Acestea fiind spuse, fie ca cel mai bun sa castige!

Prima Ora de ProSport
















Probabil unii dintre voi stiu deja ca cei de la Ministerul Educatiei au decis reducerea numarului de ore saptamanale de educatie fizica si sport. Dar cum in tara asta se mai fac si lucruri bune, ProSport a luat atitudine si astfel se poate spune ca avem o noua disciplina, Ora de ProSport.

Proiectul este sprijinit de Comitetul Olimpic si Sportiv Roman si are ca scop promovarea sportului in randul tinerilor si sprijinirea elevilor si profesorilor, adica cei afectati de hotararea Ministerului. Iar liceul nostru a fost azi gazda primei astfel de ore, care s-a dovedit a fi foarte agreata de toata lumea.


Redactorul sef al ProSport, Dan Filoti, impreuna cu Ionela Tarlea si Ionut Lupescu au predat lectia dedicata voleiului. Dupa pregatiri intense, la orele 13 s-a dat startul la distractie. S-au format 4 echipe, avand in componenta lor elevi din toate clasele, care au concurat pentru locul 1.

Dupa 2 semi-finale pline de emotii, echipa Verde si cea Alba s-au impus in fata adversarelor [Albastra si Portocalie] si au ajuns in finala. Dupa inca 2 reprize in care scorul a fost in permanenta foarte strans, echipa Verde a reusit sa acumuleze punctele necesare pentru obtinerea victoriei.

La final, premii si felicitari pentru toti participantii, dar, asa cum e si normal, mai ales castigatorilor, pe care ii felicitam si noi. Dar cum atmosfera n-ar mai fi fost aceeasi fara galerie, si cei care si-au sustinut colegii si prietenii de pe marginea terenului au fost premiati, prin trageri la sorti, cu mingi, sepci si chiar o bicicleta.

Speram ca vom mai avea parte de astfel de ore si cred ca toti sunteti de acord ca este una dintre cele mai bine primite materii.



miercuri, mai 13, 2009

Viitorul CNMV-ului e roz in picatele

Astazi am fost prezent la intalnirea dintre candidatii CNMV pentru Parlamentul Elevilor din sectorul 2 si alegatori. Ma asteptam sa dau peste zeci de proiecte interesante care sa ma puna intr-o situatie destul de delicata cand vine momentul intrebarii “Eu cu cine votez?”. Probabil ca in final la asta voi ajunge, pentru ca nu sunt nici pe departe lamurit pe cine sa aleg, dar nu din cauze tocmai pozitive.

Asta pentru ca in primele 15 minute ale intalnirii m-am simtit ca la Intrunirea Arhitectilor din Bucuresti. Atatea pareri la felul cum ar trebui revaruit liceul, la cum e imposibil de facut lucrul asta pentru ca trebuie intarita fundatia (n-am prins unde e legatura) si alte pareri inutile referitoare la asta, demne de niste mesteri zidari, n-am auzit niciodata la un singur loc. A trebuit sa vina o domnisoara de la Guvernul Elevilor (asta cred ca e cealalta putere in stat:D ) sa le spuna candidatilor sa isi axeze programele pe altceva pentru ca reconsolidarea liceului nu tine in atributiile Parlamentului Elevilor. FAIL.

De la arhitectura s-a trecut subit la drepturile omului. Unul dintre candidati (nu spun cine ca sa nu se considere campanie) a venit cu ideea ca elevul sa nu mai fie raspunzator in fata cadrelor didactice / directorilor pentru ceea ce face in afara incintei liceului. Si de aici pana la “sa putem fuma in fata portii” nu a mai fost drum lung. 45 de minute s-a discutat despre cum elevul ar trebui sa poata sa fumeze linistit in afara curtii scolii, sa nu mai fie nevoit sa iasa din perimetrul liceului si fara sa se teama de profesori. De ce s-a pierdut atata timp cu o idee de maxim 5 minute, n-am inteles nici acum.

Ceea ce mi-a placut a fost faptul ca cei implicati in alegeri si-au dat seama ca nu pot salva lumea prin Parlamentul asta al elevilor si nu a fost cazul sa se discute despre ozn-uri. Una dintre ideile bune mi s-a parut aceea cu un “recensamant” al tuturor cluburilor de activitati extrascolare existente. Da, nene, poate asa aflu si eu ce naiba face Interact-ul (am impresia ca e un fel de MISA - toti stiu ca exista, nimeni nu ii vede).

O alta idee buna pe care am auzit-o a fost aceea cu creearea de piste de biciclete si accesul celor care merg pe asa ceva si pe role in parcuri. Pacat ca cineva a observat ca in sectorul doi (raza pe care Parlamentul Elevilor poate actiona) nu exista parcuri in care sa se restrictioneze asa ceva.

La organizare, nu prea exista bile albe. In primul si in primul rand, nu a existat limita de timp la discursuri, fiecare a vorbit cat a vrut. Asa s-a ajuns la situatia complet aiurea in care un candidat a vorbit 40 - 45 de minute iar altii doar doua, trei. O bila neagra vine de la faptul ca nu s-a alocat un timp de raspuns la sfarsitul discursului la intrebari pentru fiecare candidat. Am asistat la niste “certuri” intre candidati demne de Piata Obor din cauza asta. O observatie…doar unul dintre cei 10-15 candidati a avut o prezentare in PowerPoint. De obicei, chestiile de genul asta ajuta mai bine ca interlocutorul sa bage la cap ceea ce aude.

Da, a fost frumos la intalnire, nu stiu cat de util avand in vedere ca am mai multe intrebari decat aveam cand a inceput. Alegerile sunt vineri…

sâmbătă, mai 09, 2009

Profu' sau Domn profesor?

Am intrebat mai multi elevi si profesori ai liceului nostru ce inteleg ei printr-un profesor bun. Pentru ca de-a lungul timpului, sintagma profesor bun si-a schimbat oarecum conotatia. In continuare aveti raspunsurile.

zuzu: Un profesor bun este acela caruia chiar ii pasa de elevii sai, care se straduieste sa explice cat mai bine posibil si reuseste sa-si faca elevii sa discute despre lectia sa si dupa terminarea orei.

Deiu: Care sa faca diferenta dintre un copil bun si un copil delasator, dar care sa nu evidentieze aceasta diferenta. Adica sa nu zica celorlalti copii din clasa: "vai, uite ce bun e ala, cat de destept e celalalt, etc."

R: Un profesor bun e acel profesor care stie sa explice o lectie dumnezeieste, asa incat tie sa iti para rau ca eşti incapatanat si nu vrei sa inveti, desi ai de la cine. E, mai inainte de toate, un om bun, alaturi de care poti face o gluma fara sa se uite stramb la tine sau sa iti dea doi. Un profesor bun asa cum l-as vrea eu nu exista.

Bamboo: Sa intelegi ceea ce preda, lucru care implica si sa ai si note mari, odata ce ai inteles lectia.

Muffin: Un profesor bun este acela care isi daruieste cunostiintele neconditionat, care stie sa se poarte cu elevii sai, ii intelege, este acolo pentru ei si stie sa se faca respectat.

Nichie: Care iti explica daca intrebi x lucru, care e oarecum exigent, dar care cand e cazul mai lasa de la el.

Andrei: Un profesor bun e ala care stie sa se faca placut elevilor, un profesor care poate sa te faca sa ii placi materia, chiar daca la inceput era nu era tocmai favorita ta, si sa dea notele pe bune.

Neuronless: In primul rand un profesor bun ar trebui sa fie un prieten. O persoana care sa stie cum sa ne invete ce e viata si cum sa ne bucuram de ea, dar in acelasi timp sa stie sa-si predea materia in asa fel incat sa devina o ora placuta.

Iulian 10B: Acela care stie sa predea si sa-si faca ora cat mai placuta.

Mell: Un profesor care sa stie sa-si predea materia in asa fel incat sa nu-si plictiseasca elevii, si sa reuseasca sa stabileasca o relatie oarecum de incredere intre el si elevi.

Diana Voicu: Pentru mine, un profesor bun este acela care explica lectia intr-un mod cat mai placut, care asculta elevul cand acesta are ceva sa-i spuna, care da sfaturi elevilor in orice privinta.

Maya 9A: unul care stie sa comunice cu elevii, sa le dea incredere in ei si, sa cunoasca foarte bine materia, dar in acelasi timp sa fie si putin sever, in limitele normalului, ca sa pastreze nivelul clasei ridicat.

KanTe: Pentru mine un profesor bun inseamna un profesor care stie sa explice si stie sa isi faca materia placuta. Si totodata sa fie apropiat de elevi, sa mai si glumeasca si sa ii inteleg materia.

Aditu: Sa stie sa se exprime si sa ne inteleaga, sa stie cum sa se faca ascultat si in acelasi timp sa asculte, sa stie cum sa-si faca ora interesanta si pe langa profesor sa fie si un bun prieten.

Sofia: Pai un profesor bun cred ca ar fi unul putin sever [stiu, multi ar putea sa ma injure pentru chestia asta, doar ca ar trebui sa stie cum sa ne tina in frau], un profesor care isi stie materia si care preda intr-un mod captivant.

Elena: Un profesor bun nu inseamna sa fie indulgent neaparat, ci sa explice bine lectiile, sa faca putina atmosfera cand preda, lectia aia s-o inveti de placere, nu pentru ca TREBUIE, adica nu neaparat sa dea note mari. Nu zic sa tortureze elevii, sa faca macel cand da note si toti sa invete doar de frica. Asa ii influenteaza sa nu le placa materia respectiva pentru ca invata de teama sa nu ia o nota proasta.

Pinky: Care stie sa-mi capteze atentia cu lucruri care ma vor ajuta toata viata, sa stie sa se impuna, sa nu fie luat peste picior de elevi, sa-si castige respectul, dar nu fortat.

Ciobanu Rux: Un profesor bun este profesorul care este capabil sa ne formeze ca personalitate/individ.

Mady: Unul care sa nu puna absente.

Bogdan: Profesorul bun este acela pe care elevii il considera prieten!

Mada de visine: cred ca un om care se dedica intru totul meseriei sale, fara sa tina cont daca pentru unul sau doua cuvinte spuse in plus i se majoreaza salariul sau primeste vreo diploma; un om care reuseste sa-i faca pe elevi sa devina interesati de materia pe care o preda, iar acestia sa nu invete cu gandul ca notele sunt oglinda lor. Nu multi sunt acei domni profesori model pe care cred ca orice elev ar dori sa-i aiba, iar eu sunt fericita ca in Mihai Viteazul exista macar 2 "fenomene" de acest gen. Spun cu parere de rau "fenomene" pentru ca in ziua de azi, acestia se raresc vazand cu ochii.

Rox 10F: Pentru mine un profesor bun inseamna sa ma faca sa inteleg fara sa-mi spuna de doua ori, sa ma faca sa ma duc cu placere la ora lui si sa invat din placere materia respectiva.

Chitz: pai eu consider ca pe langa buna pregatire profesionala, trebuie sa fie dispus sa imparta ceea ce stie cu elevii, sa-i atraga spre materia lui, s-o faca placuta, iar invatatul sa nu fie o corvoada, ci sa vina din interior.

Nichita: Un profesor bun e un om care poate sa iti capteze atentia asupra orei lui si lucrurilor pe care le spune macar 25% din timpul pe care il petreci in clasa, chiar daca nu te intereseaza in mod special ora lui, si sa nu iti trezeasca repulsie asupra respectivei ore. Sa nu te duci de frica, ci sa intri pentru ca simti ca nu pierzi timpul.

Cristina: Trebuie sa fie persoana in care sa am incredere ca-mi poate da nu numai o lectie referitoare la un subiect dar si o lectie de viata.

Anciu: Cred ca un profesor bun trebuie sa stie sa se faca respectat de elevi fara a apela la metode neplacute de genul "daca nu faci aia iti dau un 2", trebuie sa construiasca o relatie de comunicare cat mai deschisa intre el si elevi si sa nu ceara de la ei lucruri pe care el nu e in stare sa le faca si bineinteles ca apreciez daca nu da note proaste fara motiv, teme multe si prea multe teste.

Z Cristi: Sa predea pe limba noastra, sa dinamizeze ora cu glume cu tot felul de lucruri interesante, sa avem tot felul de joculete, care sa ne defineasca noile cunostiinte despre lectia respectiva, sa para bucuros, vesel.

LolMe: Pentru mine, un profesor bun este acela care stie sa explice lectia in asa fel incat intelegi din prima, care face si practica, nu numai teorie, care sa fie prietenul elevilor, sa stie sa se faca respectat fara sa fie stiut de frica.

Caj: Un profesor bun te face sa vrei sa vii la ora nu pentru ca iei absenta, ci pentru ca pierzi ceva.

Andrei: Un profesor care te face sa-ti placa materia lui si s-o inveti de placere, nu ca vezi Doamne imi da 3.

Adi: Un profesor ar putea fi un model pt fiecare elev si cred ca orice elev are un prof in care se regaseste. Cred ca un prof ar trebui in principiu sa fiu corect si sa nu le lase elevilor impresia ca are preferati. Un profesor = un exemplu.

Andra: Un profesor bun este acela care starneste interesul elevilor prin modul de a preda, trebuie sa stie cum sa faca elevii sa inteleaga ce preda, sa fie ca un prieten cu elevii si sa fie corect cu ei.

Valentin T.: un profesor bun trebuie in primul rand sa stie sa predea dupa care vine si stinta pe care acesta o detine. De asemenea ar fi bine ca respectivul sa stie sa interactioneze cu copiii si sa nu ii sperie din prima, numai sa le impuna respect.

Vlad: Un profesor bun pentru mine ar fi in primul rand organizat, sa stie ce preda si sa se priceapa. Sa nu fie super sever. Sa nu dea note mari dar nici teste ingrozitoare care ni se par imposibil de rezolvat. Sa discute cu noi si sa tina cont de raspunsuri. Sa dea teme (stiu ca suna ciudat, dar trebuie). In final, sa-i fie prieten elevului, nu dusman.

Andra 10J: Un profesor bun este cel care te invata in primul rand sa fii om si care te ajuta sa te dezvolti ca si individ, iar apoi cel care iti preda materia propriu-zisa. un profesor bun trebuie sa stie sa aiba o relatie de prietenie cu elevul sau in limitele admise si in acelasi timp sa stie sa se faca respectat. Un profesor bun stie sa-i faca pe elevi sa invete materia lui si in acelasi timp sa-l iubeasca.

C.: Pentru mine în principal, un profesor bun stie sa mentină un echilibru între predare şi comunicare.

Floaie de la Hash: Profesor bun = acea specie de profesor care stie exact cerintele programei de invatamant, care stie sa interactioneze cu elevii, sa explice tot ce e neinteles si sa ii noteze corect conform cunostintelor acumulate

Filipthewise: Din partea mea, un profesor bun e ceva in genul unuia care face caterinca, intelege elevii, e profesionist in meseria pe care o face si o stie bine.

Andrei: In primul rand sa fie apropiat de elevi, sa predea bine, si sa nu se zgarceasca la note, ca nu le da din salariul lui.

Ioana: Un profesor de la care pricepi tot ce-ti zice fara sa ai impresia ca vorbeste limbi straine, pur si simplu are puterea de a te face sa intelegi indiferent cat de greu ar fi. Nu conteaza ca ai 2 si 3 la el, macar iti ramane ceva in cap.


Acestea au fost parerile elevilor dar sa vedem ce spun si profesorii nostri, cei care stiu mai bine cu ce se mananca aceasta meserie.


Valeriu Pantilimon(arte plastice): Un profesor bun trebuie sa isi iubeasca elevii pentru ca nu le da doar informatia [informatia se ia si de pe internet], ci le da o scara ierarhica valorica. A-i invata ce este valoarea este un semn de dragoste. Trebuie sa isi pretuiasca elevii. Un profesor descopera, scoate la lumina ceea ce este deja in mintea copiilor.

Carmen Blendia(limba franceza): Un profesor bun trebuie sa fie empatic, sa aiba simtul umorului, sa nu isi faca iluzii ca lucrurile vor merge intotdeauna bine, sa se respecte pe sine si pe ceilalti (colegi si elevi).

Mos Mugur(istorie): Un bun profesor trebuie sa fie pregatit in specialitatea lui, sa aiba o cultura larga, dar si bunatate si intelegere fata de problemele tinerei generatii, sa realizeze o permanenta colaborare intr-un climat destins, bazat pe dialog si respect reciproc. Sa fie deopotriva parinte si prieten.

Arinis Ioana(biologie): Este greu sau este usor sa fii un profesor bun? Cati oare, profesori sau elevi, sunt capabili sa raspunda la aceasta intrebare? Si cati pot fi obiectivi?
Din punctul meude vedere, un profesor bun este capabil sa-i faca pe elevi sa vina cu placere la ora sa, sa-i faca sa indrageasca materia respectiva, sa le trezeasca interesul si pasiunea. Si ce poate fi mai frumos pentru un astfel de profsor ca peste ani, sa fie oprit pe strada de o doamna sau un domn, salutat si sa i se spuna: "Multumesc, doamna/domnule profesor pentru stradania dumneavoastra. M-a calauzit in viata si m-a ajutat sa-mi gasesc si sa-mi urmez drumul". Aceasta este adevarata motivatie a unui profesor bun.
Ca in orice meserie, si profesorul trebuie sa fie un profesionist.

Mihai Surdu: Sa fie un profesionist , dar sa poate comunica intr-un mod accesibil cunostintele. Sa zeciuiasca [sa lase la intrarea in clasa problemele personale], sa aibe umor [sa noteze cu umor micile intamplari din clasa] dar si cu autoritate.
Sa inteleaga problemele adolescentilor [sa nu fi uitat ca a trecut pe acolo], sa fie si un educator, adica sa insufle idei, atitudini, valori.
Sa fie un model real, sa fie un empat, sa nu fie un frate mai mare si nici un prieten. Sa nu trateze cu superioritate. Sa fie un consilier.


Cu alte cuvinte, sper ca sunt si profesori care citesc articolul asta si ca ne inteleg nevoile exprimate mai sus.

E greu sa fii obiectiv, e greu ca elev sa nu-ti doresti la catedra un frate mai mare care da note bune, e greu ca profesor sa nu crezi ca esti unul dintre bunii pedagogi. Cu toate astea va vrem parerile in continuare si va rog sa vi le exprimati prin comentarii(elevi/profesori). Multumim

luni, mai 04, 2009

Despre greva

Ba e greva, ba nu-i greva. Dar nu, de data asta nu e greva. La finalul intalnirii de azi, ministrul Ecaterina Andronescu şi reprezentantii sindicatelor s-au inteles în privinta suspendarii grevei din prima zi a tezelor unice, discutiile urmand sa fie reluate maine.

In ceea ce priveste liceul nostru, teza unica a claselor a 9-a si a 12-a la stiinte a fost reprogramata pentru data de 12 mai. Asadar, maine program normal si profitati de saptamana pe care o mai avem la dispozitie pentru a pune la punct ultimele detalii in legatura cu materia.
 
footer