sâmbătă, aprilie 25, 2009

Mishu si dezbaterile

Nu stiu cati dintre voi stiu lucrul asta, dar una dintre cele mai longevive activitati extrascolare organizare de elevii din liceul nostru este reprezentata de clubul de dezbateri “Pache”. In cadrul acestui articol, vreau sa va vorbesc despre ce inseamna curentul debate, sperand chiar ca am sa reusesc sa va determin sa va alaturati.


Ce sunt dezbaterile?

Inainte de a va prezenta mici detalii din cadrul clubului, vreau sa va explic foarte pe scurt regulile jocului. Un meci de dezbateri presupune existenta a doua echipe (fiecare formata din trei vorbitori), o echipa afirmatoare si una negatoare. Cele doua echipe dezbat o anumita tema (care poarta “titlul” de motiune) pe parcursul a sase discursuri, urmand ca un arbitru sa decida castigatoarea, analizand argumentele prezentate de vorbitori. Trebuie sa mentionez din start ca temele pe care se joaca diferite meciuri sunt unele academice.

Dupa cum chiar presedintele Asociatiei de Dezbateri (ARDOR) sustine, curentul “debate” devine din ce in ce mai popular in cadrul tinerilor de liceu si nu numai. Astfel, incepand cu anul scolar viitor, se preconizeaza ca numarul cluburilor de dezbateri din Muntenia se va dubla.

La ce te ajuta ?

Activarea intr-un astfel de club iti poate oferi mai multe beneficii decat crezi in momentul actual. Cel mai important lucru se leaga de faptul ca pe parcurs ce iti construiesti diferite discursuri, ajungi sa afli informatii pe care le-ai fi descoperit mult mai tarziu si probabil mult mai greu. Un alt aspect foarte important in care dezbaterile te pot ajuta este modul in care iti impartisesti ideile celor din jurul tau. Desi poate nu o sa iti dai seama pe moment, vei ajunge sa te exprimi mult mai usor (chiar si in fata unei adunari) si mult mai concis. Lucrul asta te va ajuta si mai departe in cariera, stiut fiind faptul ca angajatorii sunt tentati sa accepte la locul de munca mai repede un bun orator. Daca esti cu adevarat talentat, poti vizita si tari straine in cadrul concursurilor europene de dezbateri. Spre exemplu, colegi de-ai nostri au participat anul trecut la concursul Budva, din Slovacia.

Unde ne vedem?

Meciurile de dezbateri se tin in fiecare duminica la ora 11, in cadrul liceului. Da, stiu, e aiurea sa iti mananci o zi din week-end, dar eu merg de aproximativ doi ani si pot sa spun ca nu imi pare rau. Sper sa ne vedem acolo :)!

Niciun comentariu:

 
footer