sâmbătă, mai 09, 2009

Profu' sau Domn profesor?

Am intrebat mai multi elevi si profesori ai liceului nostru ce inteleg ei printr-un profesor bun. Pentru ca de-a lungul timpului, sintagma profesor bun si-a schimbat oarecum conotatia. In continuare aveti raspunsurile.

zuzu: Un profesor bun este acela caruia chiar ii pasa de elevii sai, care se straduieste sa explice cat mai bine posibil si reuseste sa-si faca elevii sa discute despre lectia sa si dupa terminarea orei.

Deiu: Care sa faca diferenta dintre un copil bun si un copil delasator, dar care sa nu evidentieze aceasta diferenta. Adica sa nu zica celorlalti copii din clasa: "vai, uite ce bun e ala, cat de destept e celalalt, etc."

R: Un profesor bun e acel profesor care stie sa explice o lectie dumnezeieste, asa incat tie sa iti para rau ca eşti incapatanat si nu vrei sa inveti, desi ai de la cine. E, mai inainte de toate, un om bun, alaturi de care poti face o gluma fara sa se uite stramb la tine sau sa iti dea doi. Un profesor bun asa cum l-as vrea eu nu exista.

Bamboo: Sa intelegi ceea ce preda, lucru care implica si sa ai si note mari, odata ce ai inteles lectia.

Muffin: Un profesor bun este acela care isi daruieste cunostiintele neconditionat, care stie sa se poarte cu elevii sai, ii intelege, este acolo pentru ei si stie sa se faca respectat.

Nichie: Care iti explica daca intrebi x lucru, care e oarecum exigent, dar care cand e cazul mai lasa de la el.

Andrei: Un profesor bun e ala care stie sa se faca placut elevilor, un profesor care poate sa te faca sa ii placi materia, chiar daca la inceput era nu era tocmai favorita ta, si sa dea notele pe bune.

Neuronless: In primul rand un profesor bun ar trebui sa fie un prieten. O persoana care sa stie cum sa ne invete ce e viata si cum sa ne bucuram de ea, dar in acelasi timp sa stie sa-si predea materia in asa fel incat sa devina o ora placuta.

Iulian 10B: Acela care stie sa predea si sa-si faca ora cat mai placuta.

Mell: Un profesor care sa stie sa-si predea materia in asa fel incat sa nu-si plictiseasca elevii, si sa reuseasca sa stabileasca o relatie oarecum de incredere intre el si elevi.

Diana Voicu: Pentru mine, un profesor bun este acela care explica lectia intr-un mod cat mai placut, care asculta elevul cand acesta are ceva sa-i spuna, care da sfaturi elevilor in orice privinta.

Maya 9A: unul care stie sa comunice cu elevii, sa le dea incredere in ei si, sa cunoasca foarte bine materia, dar in acelasi timp sa fie si putin sever, in limitele normalului, ca sa pastreze nivelul clasei ridicat.

KanTe: Pentru mine un profesor bun inseamna un profesor care stie sa explice si stie sa isi faca materia placuta. Si totodata sa fie apropiat de elevi, sa mai si glumeasca si sa ii inteleg materia.

Aditu: Sa stie sa se exprime si sa ne inteleaga, sa stie cum sa se faca ascultat si in acelasi timp sa asculte, sa stie cum sa-si faca ora interesanta si pe langa profesor sa fie si un bun prieten.

Sofia: Pai un profesor bun cred ca ar fi unul putin sever [stiu, multi ar putea sa ma injure pentru chestia asta, doar ca ar trebui sa stie cum sa ne tina in frau], un profesor care isi stie materia si care preda intr-un mod captivant.

Elena: Un profesor bun nu inseamna sa fie indulgent neaparat, ci sa explice bine lectiile, sa faca putina atmosfera cand preda, lectia aia s-o inveti de placere, nu pentru ca TREBUIE, adica nu neaparat sa dea note mari. Nu zic sa tortureze elevii, sa faca macel cand da note si toti sa invete doar de frica. Asa ii influenteaza sa nu le placa materia respectiva pentru ca invata de teama sa nu ia o nota proasta.

Pinky: Care stie sa-mi capteze atentia cu lucruri care ma vor ajuta toata viata, sa stie sa se impuna, sa nu fie luat peste picior de elevi, sa-si castige respectul, dar nu fortat.

Ciobanu Rux: Un profesor bun este profesorul care este capabil sa ne formeze ca personalitate/individ.

Mady: Unul care sa nu puna absente.

Bogdan: Profesorul bun este acela pe care elevii il considera prieten!

Mada de visine: cred ca un om care se dedica intru totul meseriei sale, fara sa tina cont daca pentru unul sau doua cuvinte spuse in plus i se majoreaza salariul sau primeste vreo diploma; un om care reuseste sa-i faca pe elevi sa devina interesati de materia pe care o preda, iar acestia sa nu invete cu gandul ca notele sunt oglinda lor. Nu multi sunt acei domni profesori model pe care cred ca orice elev ar dori sa-i aiba, iar eu sunt fericita ca in Mihai Viteazul exista macar 2 "fenomene" de acest gen. Spun cu parere de rau "fenomene" pentru ca in ziua de azi, acestia se raresc vazand cu ochii.

Rox 10F: Pentru mine un profesor bun inseamna sa ma faca sa inteleg fara sa-mi spuna de doua ori, sa ma faca sa ma duc cu placere la ora lui si sa invat din placere materia respectiva.

Chitz: pai eu consider ca pe langa buna pregatire profesionala, trebuie sa fie dispus sa imparta ceea ce stie cu elevii, sa-i atraga spre materia lui, s-o faca placuta, iar invatatul sa nu fie o corvoada, ci sa vina din interior.

Nichita: Un profesor bun e un om care poate sa iti capteze atentia asupra orei lui si lucrurilor pe care le spune macar 25% din timpul pe care il petreci in clasa, chiar daca nu te intereseaza in mod special ora lui, si sa nu iti trezeasca repulsie asupra respectivei ore. Sa nu te duci de frica, ci sa intri pentru ca simti ca nu pierzi timpul.

Cristina: Trebuie sa fie persoana in care sa am incredere ca-mi poate da nu numai o lectie referitoare la un subiect dar si o lectie de viata.

Anciu: Cred ca un profesor bun trebuie sa stie sa se faca respectat de elevi fara a apela la metode neplacute de genul "daca nu faci aia iti dau un 2", trebuie sa construiasca o relatie de comunicare cat mai deschisa intre el si elevi si sa nu ceara de la ei lucruri pe care el nu e in stare sa le faca si bineinteles ca apreciez daca nu da note proaste fara motiv, teme multe si prea multe teste.

Z Cristi: Sa predea pe limba noastra, sa dinamizeze ora cu glume cu tot felul de lucruri interesante, sa avem tot felul de joculete, care sa ne defineasca noile cunostiinte despre lectia respectiva, sa para bucuros, vesel.

LolMe: Pentru mine, un profesor bun este acela care stie sa explice lectia in asa fel incat intelegi din prima, care face si practica, nu numai teorie, care sa fie prietenul elevilor, sa stie sa se faca respectat fara sa fie stiut de frica.

Caj: Un profesor bun te face sa vrei sa vii la ora nu pentru ca iei absenta, ci pentru ca pierzi ceva.

Andrei: Un profesor care te face sa-ti placa materia lui si s-o inveti de placere, nu ca vezi Doamne imi da 3.

Adi: Un profesor ar putea fi un model pt fiecare elev si cred ca orice elev are un prof in care se regaseste. Cred ca un prof ar trebui in principiu sa fiu corect si sa nu le lase elevilor impresia ca are preferati. Un profesor = un exemplu.

Andra: Un profesor bun este acela care starneste interesul elevilor prin modul de a preda, trebuie sa stie cum sa faca elevii sa inteleaga ce preda, sa fie ca un prieten cu elevii si sa fie corect cu ei.

Valentin T.: un profesor bun trebuie in primul rand sa stie sa predea dupa care vine si stinta pe care acesta o detine. De asemenea ar fi bine ca respectivul sa stie sa interactioneze cu copiii si sa nu ii sperie din prima, numai sa le impuna respect.

Vlad: Un profesor bun pentru mine ar fi in primul rand organizat, sa stie ce preda si sa se priceapa. Sa nu fie super sever. Sa nu dea note mari dar nici teste ingrozitoare care ni se par imposibil de rezolvat. Sa discute cu noi si sa tina cont de raspunsuri. Sa dea teme (stiu ca suna ciudat, dar trebuie). In final, sa-i fie prieten elevului, nu dusman.

Andra 10J: Un profesor bun este cel care te invata in primul rand sa fii om si care te ajuta sa te dezvolti ca si individ, iar apoi cel care iti preda materia propriu-zisa. un profesor bun trebuie sa stie sa aiba o relatie de prietenie cu elevul sau in limitele admise si in acelasi timp sa stie sa se faca respectat. Un profesor bun stie sa-i faca pe elevi sa invete materia lui si in acelasi timp sa-l iubeasca.

C.: Pentru mine în principal, un profesor bun stie sa mentină un echilibru între predare şi comunicare.

Floaie de la Hash: Profesor bun = acea specie de profesor care stie exact cerintele programei de invatamant, care stie sa interactioneze cu elevii, sa explice tot ce e neinteles si sa ii noteze corect conform cunostintelor acumulate

Filipthewise: Din partea mea, un profesor bun e ceva in genul unuia care face caterinca, intelege elevii, e profesionist in meseria pe care o face si o stie bine.

Andrei: In primul rand sa fie apropiat de elevi, sa predea bine, si sa nu se zgarceasca la note, ca nu le da din salariul lui.

Ioana: Un profesor de la care pricepi tot ce-ti zice fara sa ai impresia ca vorbeste limbi straine, pur si simplu are puterea de a te face sa intelegi indiferent cat de greu ar fi. Nu conteaza ca ai 2 si 3 la el, macar iti ramane ceva in cap.


Acestea au fost parerile elevilor dar sa vedem ce spun si profesorii nostri, cei care stiu mai bine cu ce se mananca aceasta meserie.


Valeriu Pantilimon(arte plastice): Un profesor bun trebuie sa isi iubeasca elevii pentru ca nu le da doar informatia [informatia se ia si de pe internet], ci le da o scara ierarhica valorica. A-i invata ce este valoarea este un semn de dragoste. Trebuie sa isi pretuiasca elevii. Un profesor descopera, scoate la lumina ceea ce este deja in mintea copiilor.

Carmen Blendia(limba franceza): Un profesor bun trebuie sa fie empatic, sa aiba simtul umorului, sa nu isi faca iluzii ca lucrurile vor merge intotdeauna bine, sa se respecte pe sine si pe ceilalti (colegi si elevi).

Mos Mugur(istorie): Un bun profesor trebuie sa fie pregatit in specialitatea lui, sa aiba o cultura larga, dar si bunatate si intelegere fata de problemele tinerei generatii, sa realizeze o permanenta colaborare intr-un climat destins, bazat pe dialog si respect reciproc. Sa fie deopotriva parinte si prieten.

Arinis Ioana(biologie): Este greu sau este usor sa fii un profesor bun? Cati oare, profesori sau elevi, sunt capabili sa raspunda la aceasta intrebare? Si cati pot fi obiectivi?
Din punctul meude vedere, un profesor bun este capabil sa-i faca pe elevi sa vina cu placere la ora sa, sa-i faca sa indrageasca materia respectiva, sa le trezeasca interesul si pasiunea. Si ce poate fi mai frumos pentru un astfel de profsor ca peste ani, sa fie oprit pe strada de o doamna sau un domn, salutat si sa i se spuna: "Multumesc, doamna/domnule profesor pentru stradania dumneavoastra. M-a calauzit in viata si m-a ajutat sa-mi gasesc si sa-mi urmez drumul". Aceasta este adevarata motivatie a unui profesor bun.
Ca in orice meserie, si profesorul trebuie sa fie un profesionist.

Mihai Surdu: Sa fie un profesionist , dar sa poate comunica intr-un mod accesibil cunostintele. Sa zeciuiasca [sa lase la intrarea in clasa problemele personale], sa aibe umor [sa noteze cu umor micile intamplari din clasa] dar si cu autoritate.
Sa inteleaga problemele adolescentilor [sa nu fi uitat ca a trecut pe acolo], sa fie si un educator, adica sa insufle idei, atitudini, valori.
Sa fie un model real, sa fie un empat, sa nu fie un frate mai mare si nici un prieten. Sa nu trateze cu superioritate. Sa fie un consilier.


Cu alte cuvinte, sper ca sunt si profesori care citesc articolul asta si ca ne inteleg nevoile exprimate mai sus.

E greu sa fii obiectiv, e greu ca elev sa nu-ti doresti la catedra un frate mai mare care da note bune, e greu ca profesor sa nu crezi ca esti unul dintre bunii pedagogi. Cu toate astea va vrem parerile in continuare si va rog sa vi le exprimati prin comentarii(elevi/profesori). Multumim

Un comentariu:

Anonim spunea...

Cum se spunea? ... "Copiii se nasc cu aripi, profesorii ii invata sa zboare..."
Si da, profesorii din Mishu stiu sa faca asta, stiu sa ii invete, stiu sa le fie aproape !

 
footer