miercuri, aprilie 29, 2009

Ultimul meci































sâmbătă, aprilie 25, 2009

Mishu si dezbaterile

Nu stiu cati dintre voi stiu lucrul asta, dar una dintre cele mai longevive activitati extrascolare organizare de elevii din liceul nostru este reprezentata de clubul de dezbateri “Pache”. In cadrul acestui articol, vreau sa va vorbesc despre ce inseamna curentul debate, sperand chiar ca am sa reusesc sa va determin sa va alaturati.


Ce sunt dezbaterile?

Inainte de a va prezenta mici detalii din cadrul clubului, vreau sa va explic foarte pe scurt regulile jocului. Un meci de dezbateri presupune existenta a doua echipe (fiecare formata din trei vorbitori), o echipa afirmatoare si una negatoare. Cele doua echipe dezbat o anumita tema (care poarta “titlul” de motiune) pe parcursul a sase discursuri, urmand ca un arbitru sa decida castigatoarea, analizand argumentele prezentate de vorbitori. Trebuie sa mentionez din start ca temele pe care se joaca diferite meciuri sunt unele academice.

Dupa cum chiar presedintele Asociatiei de Dezbateri (ARDOR) sustine, curentul “debate” devine din ce in ce mai popular in cadrul tinerilor de liceu si nu numai. Astfel, incepand cu anul scolar viitor, se preconizeaza ca numarul cluburilor de dezbateri din Muntenia se va dubla.

La ce te ajuta ?

Activarea intr-un astfel de club iti poate oferi mai multe beneficii decat crezi in momentul actual. Cel mai important lucru se leaga de faptul ca pe parcurs ce iti construiesti diferite discursuri, ajungi sa afli informatii pe care le-ai fi descoperit mult mai tarziu si probabil mult mai greu. Un alt aspect foarte important in care dezbaterile te pot ajuta este modul in care iti impartisesti ideile celor din jurul tau. Desi poate nu o sa iti dai seama pe moment, vei ajunge sa te exprimi mult mai usor (chiar si in fata unei adunari) si mult mai concis. Lucrul asta te va ajuta si mai departe in cariera, stiut fiind faptul ca angajatorii sunt tentati sa accepte la locul de munca mai repede un bun orator. Daca esti cu adevarat talentat, poti vizita si tari straine in cadrul concursurilor europene de dezbateri. Spre exemplu, colegi de-ai nostri au participat anul trecut la concursul Budva, din Slovacia.

Unde ne vedem?

Meciurile de dezbateri se tin in fiecare duminica la ora 11, in cadrul liceului. Da, stiu, e aiurea sa iti mananci o zi din week-end, dar eu merg de aproximativ doi ani si pot sa spun ca nu imi pare rau. Sper sa ne vedem acolo :)!

Odyssey of the mind

In perioada 22-27 aprilie 2009, are loc semifinala concursului international Odyssey of the mind.In acest an, tara gazda este Slovacia,concursul avand loc in localitatea Patince.
Alaturi de celelalte echipe participante, cele 4 echipe semifinaliste ale Colegiului National "Mihai Viteazu", isi vor prezenta temele si vor fi supusi la o serie de activitati care vor avea la baza lucrul in echipa. Acest program implica o Noapte a natiunilor, cand fiecare tara concurenta isi va prezenta traditiile, un targ de bunuri traditionale, o seara folk a traditiilor slovace,iar mai apoi,o mini-excursie in Komarno.
Odyssey of the mind, fiind un proiect educational menit sa stimuleze comunicarea in grup, cat si imaginatia participantilor, dezvolta teme alese de fiecare echipa.Temele privesc o gama larga de aptitudini: pornind de la mitologie, la superstitii, la constructii de masinute si structuri din lemn, problemele implica creativitate, si lucru in echipa. Dupa pregatirea temelor, concurentii vor prezenta solutiile gasite,iar in urma acestor solutii,se va intocmi un clasament. Finalistii vor participa ulterior la ultima faza a concursului, aceasta urmand sa aiba loc in SUA.
Va invitam sa participati in viitor la acest concurs, pentru ca sigur veti ramane cu amintiri frumoase, veti avea parte de experiente nemaipomenite, si veti avea sansa de a lega multe prietenii.

joi, aprilie 09, 2009

Daca vrei...poti

Dupa cum bine stiti, cei din trupa de teatru "Arca lui Noe" au jucat astazi piesa "O noapte furtunoasa", in scopuri caritabile, pentru a ajuta un elev de clasa a 12-a din Dante Algheri sa se vindece de leucemie si sa duca o viata normala. In total s-au strans peste 1.700 lei noi, care ii vor fi donati lui Dragos. In plus, dosarul lui a primit toate avizele necesare, dupa ce cu cateva zile in urma fusese respins de Guvern. Teoretic, Dragos ar trebui sa beneficieze de tratamentul necesar.
Concluzia..dace vrei cu adevarat, poti!
Multumim tuturor celor care n-au ramas indiferenti si ne-au ajutat sa strangem acesti bani care ii vor reda speranta lui Dragos!

marți, aprilie 07, 2009

Piesa de caritate

Joi la 12:30, o piesa de teatru va fi jucata in scopuri caritabile. Piesa se numeste 'O noapte furtunoasa' si este jucata pentru a strange bani care sa il ajute pe Dragos, un elev de clasa a 12'a din Dante Alighieri, bolnav de leucemie, sa se vindece. Are nevoie de 100.000 Euro, si dosarul sau de sponsorizare a tratamentului a fost refuzat de Guvern din motive necunoscute. Oricine doreste sa participe,este rugat sa aduca maine(la scoala) 10 lei - contravaloarea biletului, bani care vor intra, mai apoi, in contul destinat lui Dragos.Be there: joi, 12:30, sala de festivitati!

P.S:
aici este o scrisoare pe care un grup de voluntari a trimis-o unei persoane publice,pentru a cere ajutorul.

Dragos Croitoru, un tanar licean de 18 ani, din Bucuresti, a fost ieri condamnt la moarte de catre GUVERNUL ROMANIEI. Dragos a fost diagnosticat in noiembrie 2008 cu o forma grava de leucemie, care nu raspunde la chimioterapie si care avanseaza intr-un ritm alert.

Mama lui Dragos, o femeie disperata, a inceput inca din noiembrie demersurile pentru obtinerea fondurilor necesare, insa statul roman, se pare, nu are fonduri pentru asa ceva. Ieri Guvernul i-a respins dosarul, condamnandu-l pe acest tanar la moarte. Mama lui se uita cum singurul ei copil moare cate putin in fiecare zi…
Noi suntem un mic grup de voluntari care nu-l cunoastem pe Dragos decat de putin timp, dar incercam sa-i mobilizam pe colegii lui dupa modelul unor liceeni din Barlad care au strans banii necesari pentru colegul lor Catalin Micu, diagnosticat cu aceeasi boala ca a lui Dragos. Aici in Capitala insa, solidaritatea si moralitatea au “cote de piata” mult mai mici decat in provincie...

Traiesti ca si cum cel drag ar muri maine! Incerc acest exercitiu din cand in cand si ii inteleg mai bine pe ceilalti.
Oana Gheorghiu

luni, aprilie 06, 2009

Recital

Corul liceului va sustine un recital joi, 9 aprilie, la orele 13.30, in sala de festivitati.
Sunt asteptati atat cei care vor sa-si asculte colegii, cat si cei care vor doar sa scape de ore.
In concluzie...ne vedem joi, ne vedem joi...

Later edit: Recitalul se amana cu o ora, adica de la 14.30.
 
footer