marți, mai 19, 2009

Erepublik –The New World

Poate unora dintre voi, titlul articolului nu le spune absolut nimic, iar daca v-as spune ca eRepublik este considerat primul joc MMOSSG, adica Massively Multiplayer Online Social Strategy Game, v-as zapaci si mai mult. Probabil ca va uitati crucis si mai cititi inca odata ce fel de joc, ca poate nu ati citit bine. Pentru a va lamuri, am sa-i las pe impatimitii acestui joc sa va explice mai bine cum stau lucrurile.

Liviu Ivan: Asa cum ii spune si numele, Erepublik este o noua lume, o lume in care poti fi cine vrei, o lume in care poti obtine respectul celorlalti si in care vei ajunge sa respecti oameni pe care stii ca nu-i vei vedea niciodata. Erepublik e o lume in care iti poti face o sumedenie de prieteni (nu va ganditi la hi5, facebook, myspace, pentru ca nu exista nici cea mai mica legatura cu asta). In aceasta lume te vei bucura de compania a peste 13.000 de romani dar si alte nationalitati, americanii, cu un numar de 22.000 de locuitori ai acestei lumi virtuale, reprezinta cel mai numeros popor.

Totusi, in ciuda numeroaselor aspecte sociale, Erepublik ramane un joc. Este browser-based deci nu va trebui sa downloadati absolut nimic ca sa puteti sa-l jucati. Tot ce trebuie sa faceti este sa va inscrieti pe site si sa asteptati mailul de confirmare. Dupa asta va puteti considera un mandru cetatean al noii lumi.

Odata intrati in joc, e alegerea voastra cat timp veti dedica Noii Lumi. Va avertizez de pe-acum ca primele zile sunt cele mai plictisitoare si ca majoritatea oamenilor se lasa de joc in primele zile, dar cei ce vor rezista acestei perioade vor continua sa joace la nesfarsit. In scopul pastrarii romanilor in joc au fost infiintate diferite proiecte precum PNJ (nu va speriati, nu e numele unui partid) – Proiectul Jucatorilor Noi. Aici veti gasi oameni dispusi sa va ajute odata ce ati intrat in joc.

Mai multe nu va voi spune, ramane la latitudinea voastra sa cunoasteti Noua Lume, sa descoperiti urmarile unui gigant razboi al Romaniei ai carei dusmani sunt Ungaria si Indonezia.

Pe mine ma puteti gasi in joc cu acelasi nume ca si in viata de zi cu zi aici.
Mai jos aveti cateva linkuri sugestive pentru joc:
http://www.erepublik.com/en/press_details
http://wiki.erepublik.com/index.php/Main_Page
http://blog.erepublik.com/
http://www.ecetateni.com/


Kante: eRepublik este un simulator economic, social si militar care iti ofera posibilitati aproape la fel ca si in viata reala: poti munci la o firma si poti primi o remuneratie pe care o poti folosi achizitionand arme, mancare sau case. Daca ai talent jurnalistic iti poti deschide propriul ziar, daca esti un antreprenor iscusit iti poti crea o firma de succes in diferite domenii, daca vrei o cariera militara poti porni la razboi contra tarilor inamice ca cetatean al eRomaniei si daca iti doresti o cariera politica te poti inscrie intr-un partid sa candidezi la un post in Congresul National sau chiar la presedentia tarii.

Dat fiind faptul ca este un MMOSSG, creeat de romanul George Lemnaru si ca a reusit intr-un singur an sa stranga zeci de mii de jucatori de pe intreg mapamondul, cred ca merita si atentia noastra, a elevilor din CNMV.

Astfel, ne-am bucura daca v-ati alatura romanilor din eRepublik pentru a putea face fata cotropitorilor.

eRepublik este singurul joc de acest tip care se poate juca direct de pe browser. Nu necesita mai mult de 5 minute pe zi, doar cateva clickuri pe “work”, “train” si “fight” sunt de ajuns.
Joc eRepublik cam de 5 saptamani, nu sunt foarte vechi insa il gasesc foarte interesant deoarece este inedit prin faptul ca are acea baza reala a impartirii geopolitice a lumii, lupta fiind data atat pentru resurse cat si pentru teritorii.Totodata imi place ca nu necesita mult timp(minim 3-4minute, mai mult daca vrei sa te informezi despre ceea ce se intampla in restul eRepublik-ii) si ca ai o multime de oprtunitati pe care alte jocuri de acest tip nu le ofera.


Andrei Stelea: De eRepublik am aflat anul trecut, undeva prin mai, cand jocul era inca in faza de dezvoltare si multe din facilitatile de azi nu erau disponibile. Dupa cateva zile, am reusit sa imi fac cont si de atunci joc pana in ziua de azi.

Ceea ce m-a atras la acest simulator a fost realismul cu care elemente din viata de zi cu zi sunt transpuse in joc. Practic, ajungi sa traiesti o noua viata, virtuala, actiunile pe care le poti realiza cu personajul tau fiind aproape nelimitate, de la procurarea hranei zilnice pana la a fi mogul media[detinator a mai multor sectiuni din mass-media] sau conducatorul Romaniei in razboaiele contra dusmanilor virtuali.

eRepublik nu e doar un joc, ci un simulator care te poate invata sa iti administrezi banii si resursele, cum sa conduci o firma, cum sa te comporti cu angajatii, ce e concurenta sau cum sa conduci un partid politic, toate acestea fiind doar unele dintre posibilitatile oferite.

Un alt aspect care m-a atras la eRepublik este comunitatea reala formata in jurul simulatorului. La o perioada stabilita, oamenii din spatele cetatilor virtuale din eRepublik se intalnesc si pe langa viitoarele strategii ale Romaniei, creeaza adevarate prietenii.

Va recomand sa jucati cu mare grija, provoaca dependenta!


Bryan: Am aflat de eRepublik cu ajutorul YM-ului si joc de aproape 10 luni. Partea frumoasa si cea mai utila a jocului este ca, in mod normal, nu iti ocupa mai mult de 5 minute din timpul liber.

De ce ar trebui sa jucati?
Oamenii care au ceva timp de investit in jocul asta se pot implica in activitati politice, militare sau sociale. Pot lansa proiecte, isi pot expune ideile cu privire la aceste domenii. Urmarind situatia de pe piete, de pe campurile de lupta sau din sistemul politic pot deveni reporteri buni si pot contribui cu adevarat la construirea unei noi lumi, asa cum si-ar dori ei sa fie. Dar mai presus de toate, pot invata sa faca parte dintr-o comunitate, sa accepte alte opinii si moduri de viata sau sa le combata. Pot sta pana dimineata pe chaturi, chiar se pot intalni fata in fata cu alti cetateni. E o alta lume, care, daca te prinde, poate crea dependenta.


Dragos 10H: Am aflat de joc de pe un forum. Am vazut un topic numit eRepublik si am zis sa vad ce e. La inceput, nu prea ai ce face, decat sa muncesti, sa te antrenezi si bineinteles sa-ti cumperi mancare. Imi place ca am intalnit multa lume, e o oportunitate buna de a socializa. Chiar se fac lunar meeting-uri in Bucuresti cu cei din eRepublik. La 2 dintre ele am luat si eu parte. Ne strangem cati putem si vorbim despre joc, faze amuzante, strategii de razboi, ce s-a mai scris prin mass-media, doar despre eRepublik. Rar schimbam registrul. Desi pare un subiect mic, gasesti ce sa vorbesti despre el. Pe mine m-a atras partea economica, dar si cea militara. In eRepublik iti poti face firma, poti lupta [eu fac parte din organizatia militara Soimii Patriei] sau, a 3-a varianta, cariera politica. Poti sa iti faci partid, sa candidezi la congres, sau chiar la presedintie. In concluzie, merita sa jucati!


Speram ca v-am convins ca merita macar sa aruncati o privire asupra acestui joc si poate, cine stie, ajunge sa va placa si va integrati in gasca jucatorilor de eRepublik din Mihai Viteazul. Celor carora le-am starnit curiozitatea le lasam si link-ul pe care isi pot face cont. Daca mai sunt si alte pareri, pozitive sau negative, in privinta acestui fenomen care ia amploare mai ales in randul tinerilor, va invitam sa ni le comunicati prin intermediul comentariilor. Multumim anticipat!

11 comentarii:

kanTe spunea...

De remarcat faptul ca joculetul este puternic mediatizat de presa online din Romania, mai ales de ziarul Adevarul:

http://www.adevarul.ro/articole/timisoara-e-romanii-cuceresc-tot-mai-multe-teritorii.htmlhttp://www.adevarul.ro/articole/americanii-capsunari-in-romania-virtuala.htmlhttp://www.adevarul.ro/articole/pe-net-romania-a-ocupat-ungaria.htmlhttp://www.adevarul.ro/articole/eromania-in-razboi-pentru-petrol.html

Deiu spunea...

felicitari zuzuuuuuu>:d<
si btw,articolul e imeeeeeeeeens:O

stai ca urmeaza si articolul meu>:)

Dragos spunea...

Pentru cei care se inregistreaza si doresc mai multe explicatii despre joc, sa dea add la morcovul_fanastic @Y!M

BTW: Tare articolul :P

zuzu spunea...

Mersi, Deiu. Si le multumesc si baietilor. De data asta meritele sunt ale lor.

Abia astept articolul tau. :> >:D<

bamboo spunea...

ca sa nu mai zici zuzule ca nu-s si baietii buni la ceva!
foarte tare articolul si ar trebui sa-i stresezi in continuare si cu alte subiecte:)

Liviu Ivan spunea...

foarte luuuung articolul si foarte inflorit de altfel.nu stiu cati se vor inscrie datorita acestui articol.
despre joc ar trebui sa mai spun ca cei mai impatimiti au varste cuprinse intre 20 si 30 de ani:)

daca poate edita cineva articolul si sa adauge o poza cu presedintele eRomaniei si cu o jucatoare mai mult sau mai putin interesanta: http://www.flickr.com/photos/malikaela/3540641066/

george spunea...

DE CE sa nu traiesti in lumea reala?nu vedeti ca va cufundati din ce in ce mai mult in mocirla asta de internet?
o fi interesant, dar e mult deplasat! auzi: "o lume in care poti fi cine vrei, o lume in care poti obtine respectul celorlalti". e trist!
faceti ce vreti cu timpul vostru liber, nu va impune nimeni nimic, dar incercati ca prioritatea voastra sa fie viata reala. my 2 cents...

Liviu Ivan spunea...

Georgele tata, adevar graieste gurita ta, dar nu stiu de ce, bag mana in foc ca si tu petreci nenumarate ore pe internet. Poate ca este deplasat ceea ce am zis eu, dar asa sta treaba. Ia intra matale aici: http://www.flickr.com/photos/malikaela , si arunca-ti un ochi pe-acolo. Aproape toate pozele sunt cu oameni care intr-un fel sau altul sau cunoscut in eRepublik si care in joc ocupa o pozitie destul de importanta (sa te voteze 3000 de internauti romani eu sunt de parere ca inseamna ceva, asta e cazul lui Alex Craciun). Sa faci abstractie de pozele in care apare "malika ela" caci ea in joc este un fel de Elena Udrea, doar ca ceva mai curva.
In fine, ideea comentariului meu e urmatoarea: sunt de acord cu ceea ce spui tu, dar invata sa privesti si in profunzime, nu mai fi atat de superficial.
p.s. Mai iesi si tu din casa;)

Liviu Ivan spunea...

s-au cunoscut*
mi-a scapat:)

zuzu spunea...

@George: Adica ce? Daca cineva joaca eRepublik inseamna ca nu mai iese din casa sau ca nu mai face si altceva?

"Nu necesita mai mult de 5 minute pe zi, doar cateva clickuri pe "work", "train" si "fight" sunt de ajuns."

kanTe spunea...

@George, cred k 5 minute pe zi nu reprezinta o crima, si nu demonstreaza ca esti un ahtiat dupa internet si virtual life.
Cat pentru tine, in loc sa iti ocupi pretiosul timp citind si postand commenturi, astfel afundandu-te in aceasta lume a Internetului, ai putea sa incerci sa traiesti in viata reala... [ca sa iti raspund cu aceeasi moneda]

Get a life!
GL&HF

 
footer