vineri, octombrie 16, 2009

Ghidul unui fost-boboc

Clasa a 10-a pt mine se rezuma la 2 cuvinte: genial, frate. Pana acum toti suntem inca in “vacanta”, toti spun ca a inceput scoala dar nimeni nu o simte intr-adevar. E pur si simplu un loc in care mergem sa ne vedem colegii si cateodata un/o nene/tanti cu vointa, incercand sa ne readuca pe linia de plutire. Avand in vedere ca in a 9-a in liceul meu se fac ore dimineata, perioada a zilei in care toti profesorii sunt foarte energici, faptul ca in a 10-a programul nostru incepe dup-amiaza se simte si la ei. De cate ori n-am auzit pana acum fraze de genul: ” Haide sa faceti liniste sa termin repede de predat ca sa plecati mai repede acasa” sau “hai sa plecam mai repede ca sa nu se apuce asta sa ne predea” (presupun ca se deduce persoana care spune acele lucruri in fiecare caz).

Sfaturi pt. ex-boboci:


-mergeti pe sistemul “ce e peste 5 e sfant”;


-mergeti la cat mai multe petreceri posibile;


-adaugati in programul vostru de zi cu zi mai multe activitati recreative gen : cantatul la un instrument, sport etc;


-memorati cat mai mult din ce faceti anul acesta pt ca apoi sa aveti ce povesti;


In rest just have fun.

5 comentarii:

Valib spunea...

Pff mi se pare usor trist faptul ca gandim asa. Adica pana la urma , de ce sa mai venim la scoala? Oricum abia asteptam sa scapam de tanti sau nenea care sta in fata clasei si tipa la noi din cand in cand, oricum e genial pentru ca lumea nu are chef de ore si deci nu facem jumatate din ele, oricum daca avem peste 5 totul e in regula.

Mi se pare ca ratam tocmai rolul principal pe care il are liceul si anume: acela de a ne forma pe noi ca oameni. Iar acest lucru presupune din punctul meu de vedere, printre altele, trei lucruri importante:

1. Dezvoltarea unei culturi generale ( de unde si materii precum "muzica", "desen", "istorie" etc)

2. Deschiderea mintii catre noi concepte/experiente ( sau asa cum spun unii :"scoala te invata sa inveti")

3. Incearcarea de a ne oferi niste linii de ghidaj in functie de care noi sa ne putem stabili o cale pe care vrem sa o urmam in viata.

Cu toate astea noi nu realizam exact importanta acestor lucruri si venim cu repulsie fata de ele, fiind vesnic "chinuiti". Ca o consecinta directa si celor care ne ofera ajutorul le piere astfel avantul.

Si nu e o prelegere de "haideti sa fim nishte elevi proletari,sa stam cumintei in banca si invatam litera cu litera din manual ".
E doar un gand pe care am inceput sa-l "mestec" de ceva mai mult timp incoace.Poate nu ar fi rau sa ne gandim ca lucrurile despre care avem impresia ca ne sunt bagate pe gat sunt chiar utile pentru noi si ca am putea face ceva pentru a le mai "unge" putin, sa intre mai usor.

Concluzia cu care vreau sa termin este ca mi se pare ca da, e genial si absolut normal sa ne distram cat putem la scoala/liceu, doar ca trebuie sa incercam sa facem asta cu o oarecare responsabilitate si utilitate avand constant in vedere si interesele noastre in viitorul nu cu mult indepartat...Cu alte cuvinte noi suntem cei care trebuie sa ne stabilim linia de plutire;fie ca se afla deasupra nivelului marii sau sub nivelului marii, important este ca e in interesul nostru sa ne-o mentinem, restul sunt doar ajutoare.

Parerea mea(vorba unui clasic in viata)...

Anonim spunea...

Valib pari o persoana care chiar gandeste mai mult decat arata dar tin sa te anunt ca nu e chiar asa cum crezi.Adevarat liceu ne ajuta sa ne formam un viitor si sa ne gandim la o facultate in viitor da nu poti sa imi zici mie ca tu in liceu la ore stai asa de atent si de interesat de ce zic profii ca tu uiti de ce e important:sa te distrezi.NU liceul in sine te formeaza ca om ci tu singur te formezi ca om asta daca esti o persoana cu capu pe umeri.Ai prieteni care sa te ajute sa treci peste tot ce se intampla in liceu prieteni pe care ii suni la 3 dimineata sa le spui ofurile tale cand esti suparat asta dupa parerea mea conteaza mai mult decat sa vezi scoala ca pe un loc care iti formeaza un caracter fapt care nu este asa cum am zis mai sus.Deci in final da scoala te ajuta pentru viitor dar nu iti formeaza caracteru deci te rog "mesteca"mai bine in viitor inainte sa scrii

Valib spunea...

Multumesc pentru aprecieri.Iti dau dreptate si daca recitesti cu atentie nu am negat nici in prima parte chestia asta. Am subliniat faptul ca nu incerc sa spun sa stai cu mainile la spate in timpul orei si acasa sa stai cu nasul in carti. Ca atunci te izolezi de tot de realitate.

In primul rand prin termenul de "scoala/liceu" nu definesc numai curricula, ma refer si la activitati extra-scolare sau proiecte pe care le faci in cadrul materiilor de la clasa.

Pe urma , da sunt de acord, scoala iti formeaza in mica parte caracterul, anturajul, prietenii , experientele, EDUCATIA fiind cele care te formeaza din punctul asta de vedere.

Poate ca m-am exprimat gresit cand am spus de scoala "formatoare de oameni". Ma refeream in principal la cele 3 puncte pe care le-am subliniat.

Sincer acum, daca vii doar ca sa ai un nene , o tanti care sa te tina cu forta pe o linie de plutire si sa nu stii cum sa scapi mai repede de ei atunci care e rostul de a mai veni la liceu? Putem foarte bine sa mergem in Margine sau Antic si sa ne petrecem acolo o jumatate de zi cu prietenii.

Mai atrag atentia asupra unui detaliu care pare ca a trecut neobservat: este o parere personala! Prin urmare nu sustin si nu incerc sa demonstrez un adevar absolut.

Anonim spunea...

Valib, teoretic vorbind, ai dreptate. Probabil o sa devii (daca nu esti deja) un fel de dascal. Dar doar atat. Cultura generala, deschiderea mintii si liniile de ghidaj iti sunt mai degraba oferite de mediul in care evoluezi. Ma rog, e si scoala pe acolo, pe undeva. Din pacate, la noi, scoala a cam pierdut rolul de formator. Materii invechite si fara rost, tehnici de predare la fel, programa incarcata, toate astea adunate duc la o pierdere de timp. Bineinteles, exagerez putin. Pana la urma materialul uman, si cel al elevului dar si cel al profesorului conteaza cel mai mult. Daca nenea sau tanti au pasiune pentru meseria lor si stiu cu adevarat cum se face asta, ar putea sa tina elevii cu gura cascata ore in sir. Exista diverse metode de psihopedagogie dar sunt prea putini cei care le aplica.
Deci, daca e nevoie de forta ca un nene/tanti sa te tina pe linia de plutire, atunci vinovatul principal nu esti tu, ci, sa zicem, sistemul... sau nenea/tanti.. Vina ta e poate ca nu esti suficient de sado-masochist sa-ti bagi scobitori in pleoape ca sa nu ti se inchida ochii la ora...

Valib spunea...

Eh da, aici intervine vechea problema pur romaneasca: discordanta dintre teorie si practica. Este foarte adevarat ca materia este invechita, majoritatea profesorilor sunt la fel. Asta este cealalta jumatate trista a problemei.

Schimbarea insa trebuie sa vina din ambele directii si pot sa marturisesc ca am avut surprize foarte placute atunci cand au venit profesori sa caute ajutor pentru crearea unei metode moderne, noi de predare. Aceeasi surpriza placuta am avut-o in egala masura atunci cand propunerile noastre (ale elevilor) au fost primite cu multa deschidere si buna-vointa din partea profesorilor.

Sigur ca nu se intampla intotdeauna si e nevoie de ceva rabdare si efort, dar cu perseverenta se poate dovedi "prolific".

Cred ca pana la urma e vorba de o schimbare de atitudine si de bunavointa ambelor parti.

 
footer