duminică, octombrie 18, 2009

Oracol, drag oracol

Cati dintre noi au avut asemenea caietele in care scriau intrebari si le dadeau colegilor si prietenilor sa-l completeze?

Cautand prin sertare, am dat intamplator de oracolul din clasa a 3-a. A fost primul dintr-o serie destul de lunga. L-am citit pe nerasuflate, pagina cu pagina, rand cu rand, fraza cu fraza. Am rememorat intamplari pe care le inghesuisem intr-un colt prafuit al memoriei mele.

Lasand sentimentalismele deoparte, hai sa vedem in ce consta defapt un oracol. Toate erau facute dupa acelasi tipar, eventual copiat de la fratele, sora sau vecina mai mare. Putine se remarcau cu adevarat. Dupa prezentarea de rigoare, toate, dar absolut toate contineau intrebari de umplutura: Ce fructe/ sucuri/ sapunuri/ filme/ melodii iti plac?

Se trecea apoi la lucrusoare mai dragute, intrebari care faceau diferenta si la care fiecare incerca sa impresioneze, Ce este fata/ baiatul/ dragostea?, pentru ca in final sa se ajunga la singura intrebare interesanta: Ai prieten/a? Asta era defapt miezul oracolelor.

Dupa ce aflai raspunsul la arzatoarea intrebare, urmeaza partea cea mai interesanta. Citez din oracolul din clasa a 5-: Te-ai sarutat vreodata? Nu, nici gand./ Doamne, cum poti sa te gandesti la asta?/ Ce ganduri ai si tu ...

Intrebarea pe care ti-o adresau cei care iti completau oracolul reprezinta un alt cliseu. Frazele De cine iti place? sau Iti place de X? erau nelipsite.

La fel ca in oracole, inchei acest post lasandu-va cateva fragmente din celebrele amintiri.

Doua lebede plutesc
Pe valurile marii,
O inima te roaga
Sa nu o dai uitarii.


Daca fulgii de zapada
Vor cadea pe buza ta
Sa ii lasi sa te sarute
Sunt trimisi din partea mea.


Amintirea nu se scrie
Pe o foaie de hartie
Ci pe o inima curata
Ca sa nu fie uitata.


Voi ce parere aveti despre oracole? Mai face cineva oracole in liceu? Poate ar fi frumos sa reinviem aceasta traditie. :-)

2 comentarii:

emanuela spunea...

Hahahaha, si eu mi-am facut ordine in biblioteca de curand si am gasit oracole din gimnaziu si agendele cu amintiri si alte tampenii. Foarte simpatice.. eram si noi mici si prostuti si nu ne gandeam decat la prieten/prietena, saruturi si alte tampenii. Se mai fac si in liceu, mi se pare ca am completat vreo 2 prin a 9a sau a 10a, nu mai stiu sigur. La liceu insa deja se asteapta intrebari mai cu substanta, nu vesnicele clisee despre care ai vorbit in articol.

Anonim spunea...

poate nu ar trebui sa spun asta , dar nu credeti ca sunt cam prea multe posturi pe aici, cele mai multe fara pic de esenta ?

 
footer