vineri, octombrie 17, 2008

Generatia de ieri vs. generatia de azi

Cred ca toata lumea este de acord ca generatia noastra nu mai seamana aproape deloc cu cea a parintilor nostri si ca discrepantele dintre ele sunt tot mai mari. Ca este mai bine acum, ca era mai bine “pe vremea lor”, nu pot spune cu certitudine, insa un lucru e clar: cele doua generatii au din ce in ce mai putine puncte comune, iar acest lucru duce, in mod inevitabil, la ceea ce se numeste “conflict intre generatii”.
De exemplu, toata lumea se plange ca tinerii din ziua de azi nu cunosc notiunea de respect. Sunt sigura ca fiecare dintre noi intalneste zilnic cel putin o batrana care isi exprima nemultumirile legate de generatia noastra prin mijloacele de transport in comun, in speranta ca vreun calator cu ceva bun simt ii va ceda locul pe scaun. Dar ce se intampla atunci cand nimeni nu da dovada de acel bun simt atat de asteptat? Scenariul a devenit unul clasic: se formeaza doua tabere, fiecare reprezentand generatia din care face parte. Astfel, auzim tot mai des expresii de genul “Pe vremea mea…” sau “Tinerii din ziua de azi…”. Dar nici “inculpatii” nu se lasa mai prejos in acest joc de cuvinte, replicile lor fiind intotdeauna pe masura:”Te cauta moartea pe acasa si tu te plimbi cu metroul!”. Rasetele si comentariile tinerilor le intaresc batranilor ideea ca astfel de lucruri nu se intamplau “pe vremea lor” si, prin urmare, era mai bine atunci.
Un alt lucru de care adultii sunt nemultumiti il reprezinta vestimentatia adolescentilor. Unii dintre ei (desigur, exista si exceptii) nu pot intelege de ce ne place sa ne vopsim parul in n culori, de ce nu iesim din casa fara sa ne fardam, sau de ce purtam fuste scurte si bluze transparente. Dar nici baietii nu scapa de critici, gelul de par, blugii “pana in pamant” si cerceii fiind niste lucruri inutile, in opinia unora. Dar oare a cui e vina? De ce s-a ajuns aici? Cine e responsabil pentru toate astea? Sa fie doar persoanele in cauza, fetele cu fuste scurte si baietii cu blugii “pana in pamant”? Sau vina sa fie si a parintilor, a rudelor, a cunoscutilor? Greu de dat un raspuns.
Dar cum facem sa schimbam acest lucru, ce masuri luam? Si mai greu de dat un raspuns. Unii spun ca reintroducerea uniformelor scolare obligatorii ar mai remedia situatia. Poate au dreptate, dar in afara scolii ce facem? Degeaba avem uniforma formata din camasa, pantaloni, sacou si cravata, cu care personal nu sunt de acord, daca in rest nu se schimba nimic. Indiferent de situatie, recunosc ca m-am bucurat cand am aflat ca in Mishu nu exista uniforma.
Pe de alta parte, mass-media are o influenta foarte mare, poate chiar prea mare, asupra tinerilor. Peste tot, in ziare, reviste, la televizor, ne sunt prezentate tot felul de persoane, pe care adolescentii le iau drept modele, desi nu intotdeauna acestea reprezinta cea mai buna alegere. Prin urmare, vina este impartita si poate n-ar strica sa se incerce remedierea situatiei si prin aceste mijloace.
Revenind la diferentele dintre generatia parintilor nostri si generatia noastra, lista ar putea continua la nesfarsit. Dar hai sa analizam putin si partile bune ale generatiei de azi. In primul rand, tinerii din zilele noastre stiu ce vor si, mai ales, stiu cum sa obtina ceea ce vor. Modalitatile de exprimare sunt mai multe decat acum 20 de ani, oamenii isi cunosc mai bine drepturile si stiu cum sa le foloseasca in avantajul lor. Aceste lucruri se datoreaza, in mod cert, regimului democratic, considerat un alt subiect controversat.
Si nu in ultimul rand, trebuie mentionat ca pe vremea parintilor nostri nu exista blogul liceului, acesta fiind un mare plus pentru generatia de azi!

39 de comentarii:

botzo spunea...

marcile de feminin de genul "sunt sigura" nu se datoreaza personalitatii lui nikita ci faptului ca articolul e scris de (probabil) o viitoare colega de redactie:)

chitz-chitz spunea...

pe vremea parintilor nostri nu exista blogul liceului, dar exista ziarul liceului...

zuzu spunea...

Mersi Botzo de incurajare:)

Nikita spunea...

Foarte buna remarca.Nu, nu este scris de mine. Este scris de zuzu. Bine punvtat de asemenea si acel poate.

zuzu spunea...

Mersi si tie, Nikita. Cred ca e prima data cand imi zici zuzu. :))

Anonim spunea...

puteti adauga la articolul asta melodia alegorie-tapinarii se potriveste perfect :D

Deiu spunea...

Iiiii.Am folosit si eu replica gen: Te cauta moartea pe acasa mamaie,si tu tipi la mine in autobuz:))

Ma simt vinovata:-".

Buna treaba,Zuzu>:d<

zuzu spunea...

Mersi, Deiu>:D<

Stai linistita ca probabil multi din putinii care au citit asta se simt :))

zuzu spunea...

@chitz-chitz: eu am incercat sa prezint diferentele, nu asemanarile, dintre cele doua generatii.
@anonim: chiar nu stiam melodia, dar suna bine :))

Anonim spunea...

[offtopic] Cat de mult conteaza cine a scris articolul (din moment ce comentariile sunt pe langa subiect)?

Oare acestea reflecta importanta articolului? Dar capacitatea autorului de a-si expune parerea?

Si.. care este rostul acestui blog la urma urmei? (in afara exercitarii dreptului la libera exprimare)

[/offtopic]

[ontopic] "Conflictul intre generatii", asa cum il numesti tu, va exista mereu. Tu compari generatia ta cu ce a parintilor tai (nostri), dar exemplul dat de tine este banal si poate chiar vechi. Astfel de situatii existau si acum 3 ani, cand diferentele nu erau chiar asa de evidente sau asa de des intalnite. Si da, fac o diferenta intre extreme, intre generatia bobocilor si cea a viitorilor absolventi. De ce? Pentru ca si noi am fost diferiti, dar aveam anumite limite. Din modul tau de exprimare, deduc ca iti place ceea ce vezi si ca esti incantata de colegii / generatia ta. Eu pot spune ca este sub orice critica! Si cum trendul este dat de majoritate (deci exista si exceptii!!), se observa usor indivizi tupeisti si ingamfati, cu pretentii la maturitate (sau maturizare?), respect (commenturi?) si faima (nr friends?) ce traiesc hranindu-se cu propria lor mandrie (nr views de pe hi5?). Iti place viata asta? Poate ca da. Dar cand veti demonstra ca stiti ce vreti si, mai ales, ca stiti cum sa obtineti ceea ce vreti? Sau.. va multumiti cu atat de putin? Eu, unul nu va vad ajungand prea departe.

[/ontopic]

botzo spunea...

pentru offtopicul tau: conteaza, asa cum ar fi contat pentru mine cel putin identitatea ta. nu crezi ca autorul acestui articol are capacitatea de a-si expune parerea? te invit cu draga inima pe tine sa scrii articole pe blogul asta. rolul tau pe lumea asta care e?

ontopic: cum dracu' crezi ca ai fost privit acum 3 ani de catre elevii de-a 12-a de-atunci? iti zic eu cam ce ziceau: "coae...ai vazut bobocii? se duce lumea de rapa". si totusi cu timpul ne-au acceptat, ne-am imprietenit si cu unii inca ies la bere. sau poate ca si ei erau un pic mai deschisi la minte decat tine. nu-mi place generalizarea ta legata de hi5.
si da...esti unul...unul din multii anonimi care-si dau cu parerea.

zuzu spunea...

@anonim: Rostul acestui blog..sa-ti spun drept nu stiu care este. Pur si simplu suntem un grup de copii[scuze pt cei mai mari] carora le place liceul si le place sa scrie despre el si despre ce ni se intampla.

Nu am spus ca "conflictul intre generatii" va inceta vreodata sa existe. Nu vad de ce exemplele date de mine sunt banale, din moment ce ne confruntam cu ele zilnic. Si nu pot spune ca sunt extrem de incantata de generatia mea, in caz ca nu ai obervat, am criticat-o destul de mult. Cat despre generalizarea in legatura cu hi5-ul, nu sunt genul ala de fata, dar fiecare e liber sa creada ce vrea.

Anonim spunea...

Da! Aseara probabil nu-mi gaseam cuvintele, dar chiar "se duce lumea de rapa"! Oare e vorba despre lipsa de interes a unor terti (parinti, profesori etc), sau despre o degradare morala generalizata? Si noi am fost priviti rau (probabil), dar cu siguranta aveam mai multe in comun cu predecesorii nostrii. La nivel intelectual ma refer.(la prostii oricine exceleaza)Acesta nu este cazul de fata.

Apropo de generalizarea mea, consider ca exista o legatura directa intre tema articolului si modul in care tanara generatie isi petrece timpul sau interactioneaza. Dar este alt subiect.

zuzu, nu voi pune sub semnul intrebarii capacitatea ta de a redacta articole din moment ce nici eu nu excelez la acest capitol, dar, daca tot avem despre ce scrie, hai sa scriem, ca doar e la moda sa ai blog, right? A nu se interpreta gresit, sunt incantat de existenta acestui blog. Dar, nu sunt de acord cu expunerea intimitatii pe internet sub forma unui blog, care, de multe ori, nu reprezinta mai mult decat un simplu jurnal. (ce ar trebuit citit doar de cel care l-a scris)

In final, admit ca sunt mai incuiat la minte decat tine, botzo, dar am o intrebare: Daca iti expui atat gandurile (pe blog), cat si trupul (pe hi5) si incerci sa semeni atat de mult cu cel de langa tine si sa faci aceleasi lucruri ca toti cei din generatia ta, ce ai de castigat? Unde mai este identitatea persoanei? Dar unicitatea si originalitatea? ... Si toate astea pentru ce? Pentru ca toti au aceeasi mentalitate "asa e cool, asa vreau sa fiu si eu"? Correct me if I'm wrong.

Legat de identitatea mea, presupun ca s-a rezolvat acum.

-anonim

florideportocala spunea...

ti se pare tie ca postul asta e o intimitate?imi pare rau,pentru unii inca nu este clar cine esti...si chiar am vrea sa stim:)

botzo spunea...

ah...da...am uitat...acum e cool sa fii uncool :))...am blog pentru mine. vreau sa scriu gandurile mele ca ele sa reziste in timp. probabil peste ceva timp voi rade de unele din ele, iar de altele voi fi incantat. acum ar trebui sa nu mai mananc pentru ca restul lumii o face? ar trebui sa-mi inventez un limbaj propriu ca sa nu-l folosesc p-ala pe care il folosesc alte 23 de milioane de oameni?(ca sa nu pun la calcul si limba engleza). faptul ca am blog ma face sa fiu ca toti ceilalti care au blog. ce scriu in el ma face sa fiu eu. emil brumaru e un prost ca are blog, nu? si te rog sa-mi explici de unde teoria ca as incerca atat de tare sa seman cu cel de langa mine?
ia zi-mi tu mie...anonim...cu ce esti tu original? tu esti unul din aia multi care comenteaza la orice(articole de blog, filmulete etc) doar pentru a fi gica-contra?si nu ma refer la vreun fotbalist. asta te face pe tine diferit de toti ceilalti care nu vad lucrurile cum le vezi tu?
nu uita totusi ca toti suntem unici...la fel ca toti ceilalti.

botzo spunea...

flori, stai chill ca nici eu nu stiu inca cine e. poate mi se realizeaza mie sinapsele gresite si nu fac asocierile potrivite.

simi spunea...

botzo, nemernicule, iti vinzi trupul (satanei) pe hi5 :)))

Anonim spunea...

de ce era botzo deranjat de generalizarea legata de hai faiv?

botzo spunea...

"Si cum trendul este dat de majoritate (deci exista si exceptii!!), se observa usor indivizi tupeisti si ingamfati, cu pretentii la maturitate (sau maturizare?), respect (commenturi?) si faima (nr friends?) ce traiesc hranindu-se cu propria lor mandrie (nr views de pe hi5?)."


din cauza asta george. nu consider ca rationamentul e corect pe cazul general

zuzu spunea...

Intr-adevar faza asta cu "cum isi petrece timpul tanara generatie" ma inspira. :))
E la moda sa ai blog? Cine zice? Eu mi-am facut blog doar pentru a putea posta pe acesta[ca sa nu imi ascumd identitatea]. Si sincer nu mi se pare ca prin acel articol mi-am expus intimitatea pe internet.

Si nu inteleg nici de ce il critici atata pe Botzo.

Anonim spunea...

Deci si prin urmare, eu nu sunt receptiv la nou si la schimbare. Eu nu vad sansa oferita de internet si dreptul la libera exprimare, prin intermediul blogurilor, de a expune anumite lucrari/articole si de a conclucra pentru "o cauza nobila". Total gresit. Discutiile si critica aduc progrese, indiferent daca stam la masa si vorbim sau daca postam pe un forum.

botzo, sunt de acord cu tine. Continutul unul site conteaza si nu existenta siteului in sine. Dar cand vezi ca 70% (sa zicem) dintre ele contin o informatie incompleta, gresita sau nefolositoare, nu te intrebi "de ce naiba are idiotu asta blog?". Eu nu critic existenta blogurilor, ci scopul pentru care au fost create.(cauza - > efect ? )

Nu pretind sa fiu original, dar doresc ca parerea mea sa fie una care sa merite a fi citita. Altfel spus, sa nu purtam discutia aceasta degeaba. Probabil ca mai sunt o groaza de persoane asemeni mie, din nefericire nici una nu critica viata din Mishu.

Stii ce ma face pe mine diferit de toti ceilalti? Faptul ca nu raman indiferent, ca nu ma las dus de val si cuprins de schimbari. Calitate sau defect, este un adevar. Ma uit in jurul meu si in loc sa-mi para rau ca nu port vansi, ca nu am cercel in ureche, ca nu am parul lung, ca nu ascult rock etc, sunt chiar mandru caci sunt altfel. In nici un caz, nu ma intristez ca adidasii mei nu au sireturi de culori diferite! (stiu, stupid exemplu)

Da, in esenta toti suntem unici. Dar, la urma urmei, vom fi ce ne dorim sa fim. Si daca vrem sa ascultam toti Tokyo Hotel in timp ce ne bem berea in baru de la colt sau in timp ce mancam de la McDonald's, vom avea destule in comun. Cel putin in aparenta. Nu discut ceea ce suntem, ci ceea ce vrem sa fim.

Nota: Consider ca articolele de pe acest blog (sau cel putin, unele dintre ele) isi au rostul, iar discutia aceasta productiva. Sper ca este clar ca nu critic acest site sau stafful sau, mai ales pentru ca pe unii dintre voi va cunosc. Va salut, noapte buna.

Edit: In nici un caz, nu va cer sa va puneti in situatiile descrise anterior, iar posturile mele nu reprezinta atacuri la persoanele dumneavoastra. E doar o discutie, baieti. :)

zuzu spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
zuzu spunea...

De ce "din nefericire" nimeni nu critica viata din Mishu? Ce e asa de rau? E adevarat ca invat in acest liceu doar de aproximativ o luna, dar nu mi s-au intamplat lucruri care sa ma faca sa imi schimb buna parere despre el.

Anonim spunea...

Cand iti expui punctul de vedere asupra unei probleme, conteaza si cum o privesti, nu? De aceea, parerile sunt impartite. La fizica cand studiezi miscarea unui corp, conteaza si reperul nu? E acelasi lucru.

Din interior, totul pare grozav. Cand incerci sa privesti din exterior, primesti cate o parere ca a mea.

Da si eu aveam o parere buna despre Mishu. Acum "s-a dus totul de rapa".

florideportocala spunea...

deci hai sa nu ies cu prietenii la o bere,ca toti fac asta...hai sa nu citesc cartea aia,chiar daca e buna,pt ca a citit-o cutare...in legatura cu cazurile extremiste[hai sa ascult tokio hotel ca e cool..]sunt de acord...insa de ce sa imi impun o anumita limita si sa nu fac ceva care-mi place doar ca o fac si alte cateva zeci de persoane?suntem cine suntem...e adevarat,unii se lasa prea purtati de anumite trenduri,e plina Romania de astfel de persoane!si desigur se intalnesc si la noi in liceu...ok,atunci cand ai atins limita penibilului si ajungi sa te imbraci,sa vorbesti,sa gandesti,etc. ca alte "modele",atunci e timpul sa-ti spuna cineva ca esti penibil...asta daca mai e cineva prin preajma ta.nu crezi ca exagerezi?suntem unici,diferiti,insa e normal sa avem lucruri in comun,altfel nu cred ca am putea convietui...daca gasesti o persoana care are lucruri in comun cu tine...ce faci?te bucuri ca exista persoane ca tine...sau a doua zi iti schimbi personalitatea?

botzo spunea...

dar totusi iar generalizezi:)
si nu prea aveam cum sa ma regasesc in ultimul tau comment din moment ce nu port "vanshi", cerceii nu-mi plac, parul nu l-am avut niciodata trecut de urechi, iar adidasii mei au sireturi de aceeasi culoare. cat despre rock...wtf? daca ascult SI rock e de rau?

zuzu spunea...

Cate intrebari pentru anonim :))

Anonim spunea...

Ma amuzi, botzo :)) Nu, nu este deloc rau daca asculti rock. Chiar incurajez diversitatea si ma bucur daca ma inteleg bine cu o persoana cu care nu am lucruri in comun. Ma bucur si mai mult, daca gasesc persoane cu care am lucruri in comun. De aceea se numesc prieteni, nu?

botzo spunea...

tocmai te-ai contrazis nitel

Anonim spunea...

Si, dupa cum bine ai remarcat florideportocala, diferenta intre bun gust si penibilitate se rezuma la a ne impune limite.

Revenind la subiect, bobocii de anul acesta, mai mult fata de alte generatii, tind sa "imprumute" toti aceeasi personalitate. Ca atunci cand vrei sa ai ceva in comun cu o persoana, dar nu ai. Sau cazul mai dureros, cand crezi ca ai, dar te inseli amarnic.

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

Fiindca celalalt post era extrem de idiot, m-am gandit sa il sterg...

"Si cum trendul este dat de majoritate (deci exista si exceptii!!), se observa usor indivizi tupeisti si ingamfati, cu pretentii la maturitate (sau maturizare?), respect (commenturi?) si faima (nr friends?) ce traiesc hranindu-se cu propria lor mandrie (nr views de pe hi5?)."

majoritate...poate ca acea majoritate observata de comentatorul anonim reprezinta o minoritate la noi in liceu, dar asta nu ar trebui sa ne faca sa ne raportam numai la sistemul asta de referinta (mishu) si sa ignoram unul mai mare ("societatea" romaneasca)...
pot sa iti spun ca am intalnit gramezi de oameni(nu din mishu) cu cont pe hai faiv si toate profilele vazute de mine pana in prezent, intr-un mod sau altul, erau de tipul www.pitzippoanca.org si www.cocalari.com.

Mentionez ca nu am cont de hai faiv si nu am putut vedea foarte multe profile(numai fragmente completate de imaginatia mea in masura in care cunosteam creatura).

Discutiile pe care le-am auzit in tramvai, cu sau fara voia mea, au dus la conturarea imaginii acelei majoritati...

"ca nu ascult rock"
presimt ca aici a vrut sa scrie "ca nu ascult numai rock"...sper asta.

si legat de blog-uri...chiar sunt prea multi idioti cu blog...oameni cu un IQ redus incercand sa para bloggeri mareti...o gluma proasta...

"Am blog pentru mine. vreau sa scriu gandurile mele ca ele sa reziste in timp. probabil peste ceva timp voi rade de unele din ele, iar de altele voi fi incantat."
Ai blog pentru tine?...Posibil...Cert e ca nu il ai NUMAI pentru tine...Dumnealui, anonimul acesta, se referea la idiotii care indeasa in blog lucruri ce ar trebui ascunse intr-un loc sigur, nu pe net. Un jurnal, o persoana de incredere sau orice metoda de stocare sigura ar face treaba mult mai bine...

blogul tau nu este asa...daca ar fi asa, de ce ai linkul permanent in status?...poate ca blogul tau contine ideile tale, dar nu contine idei raportate numai la universul tau interior, ci si la cei din jur. Sau poate mi s-a parut mie?

http://botzo.blogspot.com/2008/09/mis-misogin.html
Cate personalitati ai?("de fapt sa va pun link catre ea")
Toate posturile pe care le-am vazut eu arata asa...fie adresate celor din jur, fie adresate acelor gramezi de personalitati...

botzo spunea...

pentru ca daca vroiam sa ramana doar pentru mine scriam intr-un blocnotes:). blogul presupune si comunicare cu vizitatorii asa cum o carte presupune un dialog cu cititorii.
nea anonimu'...cand bem o bere/un suc/o apa plata/o zama de morcovi(nush exact ce bei) la un bar dispus mai central, nu la colt?

Delice spunea...

Eu am 27 de ani. Ma ingrozesc in fiecare zi in care ies din casa si vad pustii din ziua de azi. Pentru ca nu seamana cu cea care eram eu la varsta lor. Dar asta credeau si parintii nostri cand ne vedeau pe noi, cei de varsta mea. "The generation gap" va exista intotdeauna. Chiar daca s-ar imbraca pustii ca acum 20 de ani, tot n-ar fi nimeni multumit. Insa ma si bucur cand vad generatiile din urma care stiu sa se foloseasca de noile medii ca sa faca lucruri bune sau sa-si cultive un talent. Asa ca faceti ce va place, atat timp cat ii respectati pe cei din jur si, mai ales, pe voi.

Anonim spunea...

"Insa ma si bucur cand vad generatiile din urma care stiu sa se foloseasca de noile medii ca sa faca lucruri bune sau sa-si cultive un talent."

In ultimul timp isi cultiva talentul de a tine cartile inchise (asta daca au carti)...Parca ar deschide o cutie a Pandorei cu fiecare intoarcere de pagina...

Anonim spunea...

Probabil pentru ca in loc sa se puna cu burta pe carte, au pus cartea pe burta.(Adica au adormit.)

Stim despre Romania ca are unul dintre cele mai ineficiente sisteme de invatamant din lume. Adica invatam mult si prost. Multa teorie pe care nu stim sa o aplicam in viata de zi cu zi. Probabil era de asteptat ca unii dintre noi sa se sature sa o invete, vazand ca nu le ofera nici o oportunitate reala, palpabila. Cel putin nu aici. Mai avem de asteptat..

Cat despre respectul de sine: Daca ii lasam pe ei sa-si poarte de grija, uitati rezultatul! Asa se respecta, asa gandesc, asa se simt bine, asa sunt. Indrumare pentru o intreaga generatie nu exista. Asta e, trebuie sa acceptam ca exista si urcusuri si coborasuri... pe toate planurile.

simi spunea...

cititi ma blaga si lasati prostiile
link

Anonim spunea...

am citit. am analizat. acum pot comenta opozitia eu - lume :)) ... mai bine ca inainte :)) arta poetica, ce sa mai!

Digital Elf spunea...

Buna,
Ai intrebat "Dar oare a cui e vina? De ce s-a ajuns aici? Cine e responsabil pentru toate astea?".

Pentru cum e acum, noi, romanii, suntem toti de vina. Pentru cum a inceput "atunci", de vina e Ceausescu.

Dupa revolutie romanii au scapat de subjugare, s-au trezit cu libertatea in brate si au facut cu ea fiecare cum a crezut. Atat i-a dus mintea. Cel mai bun exemplu concret, dupa revolutie cand au dat afara o groaza de mineri si le-au dat compensare nu stiu cate salarii, minerii s-au dus si si-au cheltuit toti banii pe televizoare, casetofoane si frigidere. Dupa care au facut foamea. Am fost condusi atata vreme, incat am uitat sa ne conducem singuri. Si asa s-a creat haosul.

Pe de alta parte, pentru ca inainte era respect. Inainte, toata lumea muncea. Inainte, toata lumea avea casa. Inainte, nu aveai indrazneala sa "te iei in gura cu organul". Inainte, toata lumea era relaxata. Chiar si cand ne bateam la coada la lapte, aveai un nivel de subzistenta asigurat. Nu-ti faceai grija zilei de maine.

Deci, conducatorii sunt de vina. Si romanii, ca niste copii lasati fara supraveghere care fac numai tampenii cu ochii largi si naivi, dar si conducatorii, care nu au experienta necesara, nu mai au puterea si nu stiu sa corijeze un popor scapat din mana.

Sunt sigur ca vor mai trece cateva generatii pana sa ajungem iar la respect, cinste si onoare.

 
footer