luni, septembrie 14, 2009

Program redus

Asadar cam toata lumea cred ca a remarcat dispartia verii din punct de vedere calendaristic si in curand vom resimti efectele venirii toamnei. Pe langa frig, ploi si alte efecte atmosferice, soarele va apune din ce in ce mai devreme. Dupa cum stim cu totii, liceul nostru, de ceva ani, nu a avut program de iarna(asta a fost vestea ce m-a lovit pe mine in prima sau a doua zi de liceu). As incerca sa prezint cateva avantaje si dezavantaje ale acestui presupus program redus. In primul si-n primul rand si cu riscul de a fi putin penibil aceasta fiind la mintea cocosului:vom sta mai putin la scoala! Numarul de ore trebuie respectat, orarul e bine batut in cuie deci se va taia din timpul efectiv alocat acestora si bineintales, ceva ce nu ne-ar conveni, din timpul pauzelor noastre. Sa presupunem ca s-ar taia 5 minute din pauza si 5 minute din ora. O mare problema cu scurtarea pauzelor ar avea-o viciosii, dar daca ma intrebati pe mine, aceasta ar fi o bila in cazul unei eventuale propuneri adresate directiunii. Bun, asta ne-ar face sa intram putin in alerta pe durata orelor de curs, dar sa ne gandim putin la perioada cand la ora 5 e intuneric bezna. Nu ne-am simti putin mai bine daca la ora 6.30 s-ar goli liceul? Aici ii iau in calcul pe elevii care fac in jur de 45 de min - o ora pe drum. Sa ajungi la ora 8.30 acasa intr-o seara geroasa de iarna...hmm nu-i prea placut.
Concluzionand vreau sa subliniez faptul ca pe durata orelor de curs o sa fie stresul putin mai mare atat pentru noi, elevii, cat si pentru profersori, dar odata ce scapam avem putin mai mult timp la dispozitie pentru activitatile noastre si la urma urmei suntem in secolul vitezei...time is money.

17 comentarii:

emanuela spunea...

Oricum ajungi acasa pe intuneric iarna, ca e 6 sau 8 e acelasi lucru (avand in vedere ca se intuneca de pe la 4-5). Si noi am facut asta si nu am patit nimic. Gandeste-te ce se intampla cand va tine profesorul si in pauza, asa cum se intampla de foarte multe ori (sau cel putin pe vremea mea se intampla constant). 5 minute s-au dus. Deci, in eventualitatea unui program de iarna, s-a dus naibii toata pauza, nu jumatate din ea, cum s-ar intampla in mod normal. Iar profesorii ar veni mai devreme la ora ca sa poata sa acopere materia asa cum trebuie. Programul de iarna este stupid si nu are niciun avantaj real, ci numai unul psihologic (ai falsa impresie ca iesi in castig pentru ca ceasul arata ca e mai devreme). Eu chiar am apreciat in timpul liceului faptul ca au ramas pe pozitii si nu au modificat durata orelor si a pauzelor.

adi spunea...

dupa cum am spus si eu sunt avantaje zi dezavantajele ale programului redus.Am sustinut mai pe ocolite ca pauzele vor fi mancate,dar nu cred ca vom avea falsa impresie ca vom sta mai putin la scoala ci chiar vom stam mai putin la scoala.Pot sa-ti demonstrez matematic daca vrei

zuzu spunea...

Adevarat. Iarna e intuneric si la 6 si la 8. Dar una e sa ajungi acasa si sa te culci direct si alta e sa mai ai ceva timp liber.

emanuela spunea...

Nu am zis ca ai falsa impresie ca stai mai putin. Evident ca petreci mai putin timp la scoala, asta e la mintea cocosului, eu vorbeam de avantajul acestui lucru. Nu stiu cum va impartiti voi timpul acasa, asta cred ca depinde de fiecare. Eu reuseam totusi sa functionez foarte bine si iesind la 7.30 de la scoala, avand timp berechet dupa sa ma relaxez, sa invat si pentru scoala si pentru olimpiade, si in acelasi timp sa nu am sentimentul ca e prea mult pentru mine.

adi spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
adi spunea...

Iti multumim pentru exemplul tau de reusita,emanuela.Nu s-a pus problema ca suntem niste neadaptati la sistem ci doar cum ar fi daca...O propunere nu s-a adus inca in discutie deci programul va ramane neschimbat,iar elevii din mishu isi vor face treaba in continuare si o vor face foarte bine!

zuzu spunea...

Emanuela, cand erai la liceu, asa-i ca te bucurai si profitai de fiecare ora pe care nu o faceai? Cam asa ne-am bucura si noi daca am avea cu o ora mai putin pe zi. :)

botzo spunea...

zuzu...n-as pune pariu

emanuela spunea...

Ba da, zuzu, evident ca in general saream in sus cand nu faceam cate o ora. Culmea e ca tocmai pentru ca eram asa de chinuiti pana la 7.30 seara, obtineam uneori si ore libere de la profi. In a 10a mi se pare, aveam fizica ora a 6a si a 7a, vineri de la 5.30 la 7.30. Si Gavrilescu ne-a lasat de mai multe ori sa plecam acasa la ora a doua, tocmai gandindu-se ca ne e si noua greu. Uneori puteti foarte bine sa folositi intunericul in avantajul vostru :)) Sigur ca depinde si de profi.. ca Ene sigur ramane in clasa chiar si in timpul unui dezastru natural.
Si Adi, eu nu incercam sa va spun ca sunteti inadaptati sau ceva de genul asta. Numai ca am vrut sa sustin si printr-o experienta ceea ce spun. Ca una e sa vorbesti despre cum crezi ca e ceva si alta este sa fi trait acel ceva. Si stiu ca de multe ori cei care aveau in vedere diverse olimpiade erau destul de ingrijorati ca nu vor mai avea timp sa se si relaxeze si sa se distreze.
Daca ar mai fi fost Tepelea directoare as fi spus ca oricum nu e posibil sa treceti la orar de iarna, dar acum deja nu mai stiu, nu l-am prins pe Surdu director, poate cu el aveti sanse.

botzo spunea...

eu unul am auzit planuri mai avansate. unul dintre ele ar fi ca voi, care ati mai ramas in liceu, de la a 9-a la a 12-a, sa invatati toti pe o singura tura. adica sa se inceapa orele cel devreme la 10 si sa se termine la 5-6. pe mine nu m-ar fi deranjat deloc un program d-asta (poate doar aglomeratia), dar ma gandesc si la cei care fac meditatii cand o sa mai aiba timp de ele.

adi spunea...

Emanuela,sunt convins ca ai avut cele mai bune intetntii cand ne-ai impartasit din experienta ta.Vreau totusi sa subliniez ca nu vorbesc tocmai in necunostinta de cauza,acesta fiind al doilea meu an in tura de dupa-masa.Imi place ca pana la urma ajungi la ideile mele:"Si stiu ca de multe ori cei care aveau in vedere diverse olimpiade erau destul de ingrijorati ca nu vor mai avea timp sa se si relaxeze si sa se distreze."deci totusi o ora in plus pentru distractie si relaxare nu strica,nu?

Emanuela spunea...

Adi, esti o figura, asta-i sigur. :)) Faza cu olimpicii o ziceam pentru cei de a 10a. In sensul ca la inceputul clasei a 10a ti se pare ca nu vei avea timp, dar in final, daca stii cat de cat sa-ti administrezi activitatile, poti sa le faci pe toate fara probleme, ajungand chiar sa ai si timp liber.
In a 11a evident ca esti deja obisnuit cu programul. Ba chiar, culmea, noi in a 10a ieseam numai si numai la 7.30, in timp ce in a 11a aveam chiar si o zi cand plecam la 5.30.. Si da, cred ca era ziua mea preferata.
Eu oricum nu incerc sa va conving pe voi de nimic, pentru ca, in definitiv, nu ma mai afecteaza in niciun fel programul liceului, poate doar incepand de anul viitor daca intra acolo sora mea cea mica. Altfel in facultate stau in mod curent de dimineata pana la 8-9 seara (aviz celor care dau la arhitectura sau medicina).

botzo spunea...

tocmai mi-ai dat o mega idee: sa ma razboiesc cu cei din conducere de la medicina sa ne puna program de iarna:))
serios vorbind, cred ca si multi profesori din viteazu s-ar bucura sa plece mai devreme acasa, chiar daca asta inseamna ca vor trebui sa renunte la un exercitiu sau la vreo fraza alambicata din explicatii. un profesor are in medie cam 5 ore pe zi, deci ar economisi cam o ora in fiecare zi, deci ar fi mai odihnit si mai bine dispus.
de curiozitate, acum cat timp ai terminat si eventual in ce clasa ai fost, ca mi-e greu sa te identific acum?

adi spunea...

Emanuela, am si eu o zi in care scap la 5 30(si meditatii dupa deci n-am facut nicio faza).Imi pare rau, dar mi te-ai adresat si am simtit nevoia sa te informez.Eu sunt de parere ca te poti adapta oricarei situatii cu putina abilitate si bineinteles ca ai panica asta de nou iar pentru cei de a 10-a e foarte buna precizarea.Ce inteleg eu din tot ce ai spus tu pana acum e ca se poate si asa si ca n-a murit nimeni daca in decembrie a iesit la 7 30.Si sunt perfect de acord cu tine, eu am propus o alternativa care ar scurta timpul efectiv petrecut la liceu.
Un demers facut in acest sens ar fi cam improbabil,desi argumente ar fi.Iti multumim pentru parerile si experientele tale si bafta surorii tale, nu va regreta daca va veni in mishu cu sau fara program redus.

emanuela spunea...

Botzo: Am fost la 12B promotia 2007. Deci daca tu ai terminat anul asta nu prea sunt sanse sa ne stim, ca n-am fost niciodata in aceeasi tura.
Adi: Mersi. De fapt si de drept problema mea e ca daca se modifica programul nu o sa mai stiu la ce ora sa vin in vizita. :)) Si imi place al naibii de mult sa trec pe acolo.

botzo spunea...

in clasa cu dom draghici. sau in fine..."dun".
si cum adica daca se schimba programu nu mai stii cand sa mergi in vizita? orice ora e buna sa vizitezi fostul liceu:)).

emanuela spunea...

Da, in clasa cu insusi Calul lui Mihai Viteazul :))
Eh, glumeam in legatura cu vizita. N-as mai sti cand sunt pauzele, dar oricum cand trec pe acolo merg intai la biblioteca, asa ca nu e problema.

 
footer