luni, noiembrie 09, 2009

Nu fi porc, protejeaza-te!

Stim ca abia asteptati sa scapati toti de ore, chiar si cu ajutorul gripei porcine, dar noi va amintim pe aceasta cale cateva tips-uri pe care sa le urmati, pentru a evita contaminarea cu aceasta boala.

Deoarece gripa se transmite de la om la om la om atat pe cale aeriana (vorbit, stranut, tuse), cat si prin contactul direct cu bolnavul sau diferitele obiecte personale ale acestuia, pentru a se evita imbolnavirea, va recomandam respectarea urmatoarelor masuri:
o Nasul si gura vor fi acoperite cu batista personala in timpul stranutului sau al tusitului. Batistele personale nu se imprumuta.
o Mana nu va fi dusa la ochi sau la gura decat dupa ce a fost spalata cu apa si sapun.
o Se vor evita pe cat posibil aglomeratiile.
o Se va evita contactul apropiat cu persoane care prezinta semne clinice evidente de afectiuni acute respiratorii (febra, tuse, stranut, ochii congestionati, etc.).

Simptomele infectiei cu gripa porcina la oameni sunt similare cu simptomele gripei sezoniere. Principalele simptome sint:
- Febra
- Oboseala
- Inapetenta
- Tuse, durere in gat.
- Unele persoane infectate cu gripa porcina au prezentat stari de voma si diaree.

Daca din pacate prezentati simptomele enumerate mai sus, duceti-va la medic...poate va luati si-o scutire.

7 comentarii:

Anonim spunea...

este "nu fi porc" nu, "nu fii porc" :|

anDrei spunea...

nu FII

Dragos spunea...

andrei taci ca vorbesti aiurea. pune mana pe DEX si lamureste-te ;)

Anonim spunea...

Orele reincep de luni sau de marti?

zuzu spunea...

In principiu reincepem marti.

AD spunea...

Sper sa aflam cat mai curand cand incepem orele. E cam ciudat avand in vedere ca nimeni nu stie sigur... Anyway, a luat cineva la cunostinta daca si cand vom recupera orele pierdute? :-??

anDrei spunea...

Imperativul afirmativ (persoana a II-a sg, că doar asta ne interesează): FII ! Cu doi i.
Imperativul negativ: Nu FI ! Cu un singur i. Că vine de la infinitivul de mai sus, fi.
Asta e greşeala cea mai frecvent întâlnită: nu fii, cu doi i. Deşi scriem FII ! , când îl punem pe nu scoatem un i: nu FI ! . De ce? Pentru că în limba română imperativul negativ la persoana a II-a singular se formează, de cele mai multe ori, de la infinitivul verbului (Citeşte! Nu citi! Spune! Nu spune! Fă! Nu face! ). Iar infinitivul lui a fi e taman FI ăsta, cu un singur i.

Mea culpa, Dragos. Dar ti se pare normal sa se scrie afirmativ 'fii' si negativ 'nu fi'? In plus, ce-i cu exprimarea agresiva?

 
footer